Van bron tot kraan: hoe een warmtepomp jouw huishouden efficiënter maakt

De warmtepomp maakt in Nederland een grote groei door. In 2024 zijn er 376.000 huishoudens geteld die zijn overgestapt op een duurzame variant van gasverwarming. Waar komt de forse toename van maar liefst 40,5%? En is dit voor jou ook een teken om over te stappen? 

warmtepomp

Wat is een warmtepomp eigenlijk? 

Een warmtepomp is dé slimme keuze voor een duurzamer huis. Ook een voordeel: energie besparen gaat hiermee vanzelf! Dit systeem haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, bodem of grondwater en draait volledig op elektriciteit. Een CV-ketel daarentegen blijft afhankelijk van aardgas, een fossiele brandstof. Wil je groener wonen en je CO₂-uitstoot verlagen? Dan is een warmtepomp een toekomstbestendige oplossing!   

Subsidie 

Nu blijft de vraag: waarom is het aantal zo massaal gestegen? Dit komt omdat je er subsidie voor krijgt! Een warmtepomp is namelijk een hele dure investering. Gemiddeld kost een warmtepomp een paar duizend euro. Ook is het best wel een operatie om een warmtepomp te installeren.  

 Als je eentje wil aanschaffen die energie haalt uit grondwater, moet een buizennetwerk worden aangelegd. Niet alleen kost dit tijd maar vooral ook geld! Waarschijnlijk heb je dit niet zomaar liggen. Hiervoor is de zogenoemde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in het leven geroepen. Hiermee krijg je een deel van de investering terug! Let op: de warmtepomp moet aan de voorwaarde van een energielabel A++ voldoen.  

Een slimme keuze 

Hoe je het ook wendt of keert, voor de overstap van een CV ketel naar een warmtepomp moet je diep in de buidel tasten. Wat als je dat nou heel graag wil, maar de investering, ook met subsidie, niet kunt missen? Gelukkig zijn er ook nog mooie tussenwegen: je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp.  

Deze is makkelijker te installeren, dus minder installatiekosten. Doordat een hybride warmtepomp warmte uit de lucht haalt is dit makkelijker te installeren, waardoor het geheel een stuk goedkoper wordt. Alleen op hele koude dagen draait de warmtepomp op gas. Hierdoor bespaar je dus alsnog op je energierekening.  

Rendement 

Het kan niet voor niets zijn dat het aantal zo is gestegen de afgelopen jaren. Los van de subsidie die je krijgt, haal je ook rendement uit een warmtepomp. Vergeleken met een CV-ketel kun je de kosten die je investeert in een warmtepomp terugverdienen. Hiervoor moet je wel geduld hebben. Een CV-ketel brengt vooral kosten met zich mee en biedt geen rendement. Sterker nog, door de wisselende gasprijzen, kan het duurder worden.  

Niet geschikt voor iedereen 

Ben je van plan om een overstap te maken naar een warmtepomp? Helaas is niet iedere woning hier geschikt voor. Pim Holstvoogd, expert energie & verduurzamen bij Independer legt uit waar je woning aan moet voldoen: “Een warmtepomp is een slimme keuze als je duurzamer wilt wonen en op lange termijn wilt besparen. Maar het is niet voor elk huis de beste optie. Of het voor jou werkt, hangt af van je woning, isolatie, energieverbruik en of je bereid bent om te investeren.” Hier een checklist:  

  • Isolatie: Energielabel B of hoger? CV-ketel op 40°C en toch warm?  
  • Ruimte: Minimaal 2 m² vrije ruimte voor binnen- en buitenunit (+ mogelijk boiler/buffervat).  
  • Investering: Terugverdientijd van 12-22 jaar, ben je bereid te investeren?  
  • Subsidies: Kans op financiële regelingen die de kosten verlagen?  
  • Energieverbruik: Hoe hoger je huidige verbruik, hoe sneller je bespaart. 

 

Lifestyle
  • Unsplash