Waarom je na het feesten vaak zwetend wakker wordt

Hoe komt dit eigenlijk, en kunnen we hier iets tegen doen?

Een avondje uitgaan is altijd leuk, tot je de ochtend erna wakker wordt. Naast het heftige katergevoel worden we ook nog eens badend in het zweet wakker. Maar hoe komt dit eigenlijk, en kunnen we hier iets tegen doen?

Alcohol

Eén van de redenen waarom je ’s nachts na een feestje begint te zweten is alcohol. Volgens voedingsdeskundige Brigitte Zeitlin beïnvloedt alcohol je zenuwstelsel, waardoor je lichaam minder goed in staat is om je lichaamstemperatuur te controleren. ”Je merkt nog wel dat je het warm hebt. Het gevolg: je begint te zweten, want dat is een natuurlijke reactie van je lichaam om af te koelen.”

Volgens collega Jenny Beth Koplin blijkt alcohol ook je hartslag in de hoogte te jagen en je bloedvaten te verwijden. ”Hierdoor komt je bloed, dat warm is, ook een tikje dichter bij je huid en voelt je lichaam warm aan. Dit zorgt ervoor dat je gaat zweten. ’s Nachts droogt je lichaam dus uit. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder vocht je binnenkrijgt.”

Lees ook: 5 Dingen die er gebeuren met je lichaam als je dronken gaat slapen

Nachtzweten

Maar waarom gebeurt het allemaal ’s nachts? Meestal beginnen we met drinken in de avond, net voordat we de kroeg instappen. De alcohol slaat dus pas in op het moment dat wij al lekker aan het slapen zijn. 

Gelukkig kun je het nachtzweten ook voorkomen. “Overdag minstens acht glazen water drinken voor je op stap gaat, is een goed begin. En probeer na elk glas wijn, bier of cocktail wat water te drinken”, aldus een tip van Koplin.

Bron: Grazia | Beeld: Pretty Little Liars

Laatste nieuws