Ai! Deze etenswaren zijn slecht voor je tanden

Een aantal verassende boosdoeners.

Lees ook

We weten allemaal dat teveel snoepen kan leiden tot gaatjes en dat je minimaal twee keer per dag je tanden moet poetsen. Maar het blijkt dat er een heleboel andere (schijnbaar onschuldige) voedingsmiddelen zijn die je mondhygiëne kunnen aantasten. Deze etenswaren kunnen je tanden flink 'beschadigen'.

1. Zonnebloempitten

Het doorbijten van de harde schil kan schade aan je gebit veroorzaken. Als je een fan bent van het eiwitrijke tussendoortje, kies dan voor gepelde zaden.

Lees ook: Dé gouden tip zodat je nooit meer een spin in huis hebt

2. IJsblokjes

Kauwen op ijs is een slecht idee, dit komt omdat tandglazuur en ijs allebei uit kristallen bestaan. Als je twee kristallen tegen elkaar duwt met genoeg kracht, kan er één breken.

3. Water met een smaakje

Zelfs als het water suikervrij is, betekent dat niet dat het zuurvrij is. Sommige gearomatiseerde waters bevatten citroenzuur, wat een veelvoorkomende boosdoener is van tanderosie.

4. Gedroogd fruit

Ja, gedroogd fruit zit vol met vezels en vitaminen. Maar, er zijn nadelen aan het uitdrogen van zoete producten. Als je het water eruit haalt, blijft er geconcentreerde suiker en zuur achter. Hierdoor wordt het fruit wat plakkerige. Het fruit verstopt zich makkelijk tussen je kiezen en ondertussen smullen bacteriën in je mond van die suikers. Die bacteriën produceren zuur, dat vervolgens je glazuur kan laten oplossen en uiteindelijk gaatjes veroorzaakt.


5. Gummy vitamine pillen

De zoete en kleverige vitaminen zijn niet veel beter voor je tanden dan snoep. In plaats daarvan kun je beter een vloeibare versie proberen of normale pillen.

6. Chips

Het zetmeel in de aardappelen verandert in suiker en het suiker wordt omgezet in zuur. Als je af en toe een zakje chips eet, zorg er dan voor dat je daarna je tandenpoetst.

7. Sportdrank

Zoete sportdrankjes zijn misschien wel de grootste boosdoener als het gaat om tandbederf. Het beste is om dit lekkere drankje te vervangen voor water.

Bron: Health | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook