Science says: luiheid is aanstekelijk

Als de een het doet, volgt de ander al snel.

Lees ook

Hoe hard mensen werken om een doel te bereiken heeft te maken met hun persoonlijkheid. Maar volgens een nieuw onderzoek heeft het ook te maken met de persoonlijkheden van de mensen om hen heen. Het gedrag van andere mensen kan namelijk eigenschappen als luiheid, ongeduldigheid en voorzichtigheid beïnvloeden.

Onderzoek

Een onderzoek vroeg verschillende mensen of ze liever deelnemen aan een loterij met 90% kans op een kleine uitbetaling of aan een loterij met 10% kans op een grote uitbetaling. Ook moesten de deelnemers hun voorkeur opgegeven. Een kleine beloning in drie dagen of een grotere beloning in een paar maanden tijd. Daarnaast moesten ze kiezen uit: een fysiek zware taak voor een grote uitbetaling of een makkelijkere taak voor een kleinere uitbetaling.

Vervolgens werd aan de deelnemers gevraagd om te voorspellen hoe andere mensen dezelfde scenario's zouden benaderen. Na het zien van de keuzes van andere deelnemers (die eigenlijk robot's waren, onbekend bij de echte vrijwilligers), werd hen vervolgens gevraagd om een tweede reeks beslissingen te nemen.

Lees ook: Dit gebeurt er echt met de munten die je in de fontein gooit

Kuddegedrag

In de tweede ronde leek de houding van de deelnemers meer op die van de fictieve deelnemers. Velen van hen gingen er ook van uit (zonder enig bewijs) dat de persoonlijkheden van anderen sterk op die van hen zouden lijken. De deelnemers waren zich meestal niet bewust van deze vooroordelen. De oorzaak van deze onbewuste verandering in hun houding komt door het fenomeen dat ook wel bekend staat als het 'kuddegedrag'. Als we zien dat een grote groep mensen voor de makkelijk weg kiest, zullen wij dat sneller ook doen. Dus als al je collega's de hele dag niks aan het doen zijn, zullen we dat gedrag onbewust overnemen.

Bron: Time | Beeld: Friends

Laatste nieuws

Zie ook