Aha! Dit is de reden waarom je hand in hand met je partner wil lopen

Blijkbaar doen we dit al eeuwen.

Lees ook

Elkaars handen vasthouden, is iets wat velen van ons doen. Enne, grotendeels doet het zonder er echt over na te denken. Maar waarom doen we het eigenlijk?

Terug in de tijd

Volgens psychotherapeut Belynder Walia, is het vasthouden van elkaars handen iets wat mensen al eeuwenlang doen. “Het vasthouden van een hand, brengt uiteindelijk troost, warmte, verzachting en vriendschap voor degenen die zich net zo empatisch of medelevend voelen”, aldus Walia.

Ook Elizabeth Gilbert, psycholoog en onderzoeker voor Pscychology Compass, geeft aan dat het iets is wat we vroeger al deden. Volgens haar begon het allemaal bij onze voorouders uit de prehistorie. “Een direct instinct om fysiek dichtbij elkaar te blijven, was nodig om te overleven in het wild”, zegt ze. Fysieke aanraking, met name het aanraken van de handen, werd hierdoor geassocieerd met veiligheid. En het blijkt dat je dit dus heel je leven lang blijft houden.

Lees ook: Dit effect heeft een 'break' op je relatie

Goed voor je gezondheid

Wist je dat elkaars handen vasthouden ook pijn en stress kan verlichten? Volgens Janina Scarlet, een klinisch psycholoog, tonen onderzoeken aan dat een liefdevolle aanraking van je partner je pijnperceptie, bloeddruk, angst en stress kan verlagen. Dit komt doordat een aanraking ervoor zorgt dat je lichaam oxytocine aanmaakt, het feel good stofje die zeer goed is voor je mentale en fysieke gezondheid.

Lekker hand in hand blijven lopen dus!

Bron: Cosmopolitan UK, Beautify | Beeld: Scott Broome

Laatste nieuws

Zie ook