Goed idee: vitamine smeren

Eet ze niet alleen, maar sméér ze ook voor een gezonde huid.

Lees ook

Eet ze niet alleen, maar sméér ze ook voor een gezonde huid. Voor iedere huid is er wel een hulpvitamine. Zo ga je bloeiend en blozend de lente in.

Gezond & mooi

Al van jongs af aan leer je dat vitamines goed voor je zijn. Ze houden je niet alleen gezond, maar maken je ook mooi. Bepaalde vitamines hebben een positief effect op je huid en kunnen zelfs specifieke problemen aanpakken. Maar al eet je nog zo veel groenten en fruit en slik je nog zo braaf een verzameling supplementen bij je ontbijt, je lichaam stuurt maar een bepaalde hoeveelheid vitamines naar je huid. Terwijl ze juist zo nodig zijn daar bij die kraaienpootjes rond je ogen, of om dat pigmentvlekje op je voorhoofd te verhelpen.

De oplossing: smeerbare vitamines. Ze kunnen allerlei problemen tackelen, van pigmentatie tot onzuiverheden en van rimpeltjes tot donkere kringen. Je moet alleen even de juiste weten te vinden.

Lees ook: Waarom je beter geen lotion na het douchen kunt gebruiken

Vitamine A

Helpt bij: acné, lijntjes en rimpels

Vitamine A is een de holy grail onder de skincare ingrediënten, omdat het werkt tegen allerlei huidzorgen. De vorm van vitamine A die het meeste voorkomt in skincare is retinol. De concentratie ligt meestal niet veel hoger dan 1%, anders is het spul snel te heftig voor thuisgebruik. In salons kun je wel behandelingen met hogere concentraties krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een peeling. Omdat retinol erg instabiel is en snel oxideert wanneer het in aanraking komt met zuurstof is het een ingewikkeld ingrediënt, maar er zijn veel afgeleiden van vitamine A die een gelijksoortige werking hebben.

Zoek op de ingrediëntenlijst naar moeilijke namen als retinylpalmitaat, retinylpropionaat, retinaldehyde en retinyl retinoated, dan heb je een vitamine A-product te pakken. Omdat deze soorten vitamine A gedeactiveerd worden door zonlicht, is dit ingrediënt ideaal om toe te voegen aan je avondroutine. Gebruik het om te beginnen om de dag. Op die manier kan je huid eraan wennen en voorkom je eventuele irritatie. Reageert je huid er twee weken lang goed op, dan zou je kunnen opbouwen naar dagelijks gebruik.

Vitamine B


Helpt bij: onzuiverheden, roodheid en droogte

Wie last heeft van een onzuivere huid kan baat hebben bij vitamine B3. In scheikundige taal staat deze vitamine ook wel bekend als Niacinamide. Dit ingrediënt helpt de talgproductie van de huid te reguleren. Schommelingen de talgproductie kunnen zorgen voor pukkeltjes en mee-eters, en dat gaat dit ingrediënt dus tegen. Een product met vitamine B3 kun je toevoegen aan je skincareroutine wanneer nodig, en je kunt het spul ook plaatselijk aanbrengen op de zones waar onzuiverheden zitten.

Niacinamide werkt daarnaast als een exfoliant die je huid op een natuurlijke manier ontdoet van dode huidcellen. Het effect van een scrub, maar dan zonder de scrubdeeltjes, die voor veel huidtypen best heftig zijn. Het gebruik van Niacinamide zorgt dus ook voor een meer verfijnde huidtextuur. En als kers op de taart werkt het ingrediënt ook nog als een anti-oxidant die vrije radicalen – die zorgen voor vroegtijdige huidveroudering – tegengaat.

Een andere variant in het rijtje van B-vitaminen is B5, een fijn ingrediënt om toe te voegen aan je routine als je een gevoelige of geïrriteerde huid hebt. Deze werkt ontstekingsremmend en verlicht daardoor jeuk en irritatie. Tegelijkertijd geeft vitamine B5 je huid een goeie hydratatieboost en wordt je huideigen barrière versterkt.

Vitamine C, E en K

In beautyland bestaan er nog meer vitamines waar je huid baat bij kan hebben. Benieuwd welke vitamine helpt bij donkere kringen, pigmentatie, rimpels, een droge en zonverbrande huid? Je leest het in het maart nummer van Marie Claire.

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: Jason Lloyd-Evans

Laatste nieuws

Zie ook