Cuisine Philippine: Hoe Philippine's passie voor koken en bakken uitgroeide tot succesvol bedrijf

Ze maakt indrukwekkende ontbijtjes, de meest bijzondere taartjes en de lekkerste diners. Met Cuisine Philippine is Philippine van alle (food)martken thuis. Wat begon als een sprong in het diepe is uitgegroeid tot een prachtig bedrijf. Wij waren benieuwd naar het verhaal van de ondernemer.

Cuisine Philippine: Hoe Philippine's passie voor koken en bakken uitgroeide tot succesvol bedrijf

Hoe is je liefde voor koken en bakken ontstaan?

“Dat begon eigenlijk al vanaf jongs af aan. Ik weet niet beter dan dat mijn moeder altijd aan het koken was. Ze maakte de lekkerste dingen en bereidde bijna nooit hetzelfde. Helemaal in het weekend pakte ze uit. Mijn vader kookte niet, maar was een mega grote lekkerbek en wist precies waar hij moest zijn voor verschillende lekkernijen. Als hij in de buurt was van Den Bosch nam hij bijvoorbeeld de lekkerste Bosche bollen mee, of dan wist hij in Rotterdam weer de beste visboer te vinden. Een half uur omrijden om ergens wat lekkers te halen, was voor hem geen punt. Liefde voor lekker eten is mij wat dat betreft met de paplepel ingegoten.” 

Wat vind je zelf het allerleukste aan koken en bakken?

“Mensen in de watten leggen met lekker eten vind ik fijn. Dat je met basisproducten iets heel moois kunt maken, vind ik het mooie aan koken. Het is een beetje toveren met ingrediënten, en dan heb je opeens een heel lekkere maaltijd. Bovendien houd ik ervan om te koken met producten uit het seizoen."

Een van de heerlijke gerechten van Philippine

Toch besloot je niet om een culinaire opleiding te volgen.

"Klopt. Na mijn studie eventmanagement heb ik lang als eventmanager gewerkt. Maar nadat ik mijn derde kind had gekregen en mijn verlof erop zat, had ik eigenlijk geen zin om weer als eventmanager aan de slag te gaan. Ik had de behoefte om iets te doen wat ik echt leuk vind. Ik riep al jaren dat ik iets met koken en bakken wilde doen, en dit was het moment om het te doen. Ik nam ontslag en ben ‘gewoon’ met Cuisine Philippine begonnen."

Was dat niet enorm spannend om te doen?

"Dat was best spannend. Helemaal omdat ik eerder part-time werkte en ik ook voor drie kinderen moest – en moet – zorgen. Toch had ik ook vertrouwen in mezelf en dacht ik: wie niet waagt, die niet wint. En als het niet zou werken, zou ik wel weer op zoek gaan naar een andere baan. Maar inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat ik deze stap zette."

Inmiddels heb je klanten en aanvragen in overvloed. Wat is een van de leukste opdrachten die je hebt (gehad)?

“Wat een lastige vraag! Weet je wat ik zo leuk vind aan mijn werk? Het is nooit hetzelfde. Ik werk bij mensen thuis in de keuken, maar kan evengoed bij een bedrijf voor veertig man koken of bij een evenement. Dat ik op verschillende settings mag koken, vind ik echt leuk. Bovendien kom ik daardoor af en toe op de leukste locaties. Zo ben ik onlangs naar een goede doelen-evenement bij de Mount Ventoux in Frankrijk geweest om daar een paar dagen te koken voor alle deelnemers en vrijwilligers. Maar waar ik ook kook: ik voel me overal als een vis in het water."

Je verzorgt ook borrels. Wat is een van je populairste hapjes? 

“Wat altijd heel goed in de smaak valt, is een roggebroodje met zelfgemaakte venkelmayonaise, dunne plakjes biet, radijs en verse peterselie en dille. En als je chic wilt doen, doe ik daar nog een eetbaar bloemetje bovenop. Het is heel simpel, smaakt heerlijk en ziet er mooi uit. Ook ideaal: het is vegetarisch. Tegenwoordig willen mensen ook vegetarische hapjes kunnen serveren.” 

Een heerlijk en prachtig hapje om te serveren!

Heb je zelf ook een favoriet gerecht om te maken?

“Wat ik heel veel maak, zijn aubergines uit de oven. Ik halveer de aubergines en smeer ze in met een heel lekker kruidig mengseltje dat 'chermoula' heet. Daardoor worden ze heel smaakvol en zacht. Daarbij serveer ik een bulgersalade waar nog olijven, rozijnen en amandelen doorheen zitten. Dat is wel echt een favoriet van me.” 

Wat is echt een no-go voor jou bij een borrel? 

“Standaard hapjes serveren; liever geen tomaat, mozzarella en basilicum-spiesjes. Je moet juist iets serveren wat nieuw is voor mensen, want het is zo leuk om je gasten te verrassen. Daarnaast moet je hapje niet te ingewikkeld zijn om te maken. Het bovengenoemde roggebroodje is heerlijk en makkelijk om te maken, en dus ideaal voor een borrel."

Je maakt zoveel lekkere gerechten. Heb je weleens overwogen om een kookboek te schrijven? 

“Mijn zus kan ook heel goed koken en met haar heb ik het daar weleens over gehad. Mocht ik ooit een kookboek gaan maken, dan doe ik het met haar. We delen altijd zoveel recepten met elkaar en het lijkt me leuk om dat met haar te doen. Maar het heeft niet mijn prioriteit. Momenteel ben ik nog te druk met lopende zaken, zoals kinderen opvoeden, haha.” 

Aubergines met chermoula

Wat is je wens voor de toekomst met Cuisine Philippine?

“Ik hoop dat ik vooral door kan blijven gaan met wat ik leuk vind. Wat nog wel een droom van me is, is om een eigen locatie in Amsterdam te hebben. Het lijkt me fantastisch om daar workshops te kunnen geven."

Meer weten over de heerlijke ontbijtjes, lunches, picknicks, high tea's, borrels of diners die Philippine bereidt? Neem snel een kijkje op haar website.