Het snelle stappenplan voor mooi haar het hele jaar

Happy new hair!

Vier weken poeslief zijn voor je haar, zodat je de rest van het jaar weer kunt verven en stylen wat je wilt. We hebben een plan.

Week 1: Back to the basics

De schaar erin

Als je haar er écht slecht aan toe is, zie je vaak een duidelijke grens waar je haar ophoudt met gezond zijn. Gespleten punten, dunner wordende uiteindes: knip ze af! Doe je dat niet, dan kan je haar breken, ook al bevindt het haarzakje zich misschien nog in de groeifase. Heb je fijn haar, houd dan de achterkant op één lengte en creëer vorm door de voorkant in lagen te laten knippen. Een afrocoupe moet droog geknipt worden om de definitie van de krul te behouden. 

Weg met je stijltang

De hitte van een stijltang verzwakt je haar. Berg ‘m op en zing het tijdelijk – maar liefst zo lang mogelijk – uit met een straightening shampoo, zoals die van Sisley. De moringaolie in deze formule zorgt ervoor dat het haar wordt verzwaard waardoor de slag eruit gaat. Bind je haar vast in een lage staart – helemaal on trend – en breng in de lengte een anti-frizz product aan.

Föhnen op een laag pitje

Je zou denken dat je de föhn links moet laten liggen als je je haar wilt laten herstellen – die hitte was toch slecht? Maar gek genoeg is het toch écht beter om je haar te föhnen dan het aan de lucht te laten drogen. Nat haar is namelijk zwakker en dus kwetsbaarder. Föhn je haar pluk voor pluk droog op de laagste temperatuur en blaassterkte. Zet de föhn vlak voor je klaar bent op de koudste stand, dat zorgt ervoor dat de interne bindingen van het haar ge-reset worden en op hun plaats blijven.

Shop een ‘shampoo-garderobe’

Je haar is er niet elke wasbeurt hetzelfde aan toe. Daarom is het verstandig om verschillende shampoos te gebruiken, afhankelijk van de staat van je lokken. Je gewone shampoo stem je af op je haartype – fijn, dik, gekruld – en naar behoefte voeg je andere producten aan je routine toe. Last van droge punten: 80 tot 85 procent van je haar bestaat uit keratine. Ga op zoek naar een formule die dit eiwit bevat, om je haar sterker te maken. Vettige wortels en haaruitval: waarschijnlijk is je hoofdhuid geïrriteerd en worden je haarzakjes geblokkeerd. Een milde conditioner met salicylzuur gaat dit tegen. Goed inmasseren op je hoofdhuid en bij de aanzet van het haar, even laten intrekken en dan goed uitspoelen. Op droogshampoo-dagen: switch naar een variant met verzorgende eigenschappen. Overmatig gebruik van droogshampoo kan trouwens zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid en uitgedroogd haar. Gebruik een droogshampoo daarom nooit meer dan drie dagen achter elkaar, daarna wordt ’t tijd om de boel uit te spoelen.

Week 2: Problemen tackelen

Snackje na het sporten

Je denkt er misschien niet zo bij na, maar het zout in zweet kan je haar uitdrogen. Draag je haar tijdens het sporten daarom uit je gezicht om contact met je huid te voorkomen. Om je haar extra te voeden breng je na je work-out een ruimte hoeveelheid masker aan. De meeste haarmaskers bevatten een kwart meer vochtinbrengende ingrediënten dan je dagelijkse conditioner, waardoor ze intenser voeden. Lekker laten intrekken onder de douche, uitspoelen en dán je haar wassen.

Rustgevende vlechten

Je kunt je lokken ook beschermen door ze op een bepaalde manier te dragen. Afrohaar kun je bijvoorbeeld invlechten om het rust te geven. Voeden doe je door wat druppeltjes olie in je hoofdhuid te masseren.

Bonding time

Bonding-treatments zijn bedoeld om de disulfidebindingen – een moeilijk woord voor de bindingen die je haar van binnenuit bij elkaar houden – opnieuw te maken of te versterken. Wella biedt in de salons bijvoorbeeld de Wellaplex Bond Strengthener-behandeling, een treatment die het haar sterker maakt en tegelijkertijd prept voor kleurbehandelingen. Als je niet naar de kapper wilt, kun je een extra sterke conditioner voor thuisgebruik nemen.

Week 3: Clean eten

Proteïnenboost

Proteïnen maken je haar sterker en zorgen ervoor dat je lokken zo lang mogelijk in de groeifase blijven. Je kunt je proteïneninname verhogen door meer eieren en vis te eten, of – als je vegetariër bent – te zorgen dat je genoeg bonen, linzen en peulvruchten binnenkrijgt.

Vul je reserves aan

Ondersteun je lichaam met supplementen. Je haarcellen zijn de op één na snelst groeiende cellen in je lichaam en hebben daarom een bijna constante toevoer van voedingsstoffen nodig. Vitaviva ontwikkelde een speciaal haarsupplement met onder anderen vitamine A, B en C, animozuren en mineralen. Het maakt je haar dikker en sterker, en zorgt ervoor dat haarzakjes in rust weer wakker worden geschud.

Combineer ijzer en vitamine C

IJzer kan beter opgenomen worden in je lichaam wanneer je tegelijkertijd producten met veel vitamine C eet of drinkt. Kies voor groenten als broccoli en spinazie, die zijn rijk aan ijzer en vitamine C, of sprenkel een beetje citroensap over je andere groenten.

Week 4: Nieuwe gewoonten

Dubbele bescherming

Als je weer aan de haal gaat met styling tools, gebruik dan niet één maar twee lagen hittebescherming. Combineer een leave-in conditioner met een hittebestendige spray en gebruik een kam om ’t spul gelijkmatig over je haar te verdelen. Op die manier creëer je een fysieke barrière die je haar beschermt tegen de hitte van je tang of föhn.

Preppen met olie

Breng regelmatig een olie aan in je haar voordat je gaat slapen. Neem de tijd om ‘m goed in te masseren en vlecht je haar in. ’s Ochtends spoel je de olie er weer uit als je je haar wast.

Verkort je föhntijd

Minder warmte betekent minder schade. Aveda’s Blow Dry Accelerator bevat natuurlijke melkzuren uit suikerbieten die de pH-waarde van je haar laten dalen en je lokken van elkaar scheiden voor een betere luchtflow tijdens het föhnen.

Investeer in een goeie borstel

De haartjes – natuurlijke al dan synthetische – van een goedkope óf oude haarborstel hebben vaak ruwe randjes, die je haar beschadigen tijdens het borstelen. Investeren in een nieuw exemplaar is echt een goed idee. Een goeie borstel mag best wat kosten, je gebruikt ‘m immers iedere dag. En nu je haar na vier weken weer helemaal gezond is, wil je dat natuurlijk zo houden.

Bron: Fiona Embleton | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws