Eva Hoeke: Durf te vragen

collage evaMarie Claire proudly presents columniste Eva Hoeke. Glossy/krantenjournalist en smart & amazing powervrouw. Vanaf nu wil en hoef je geen maand meer zonder. Ze schrijft over leven, lusten en dertigersbesognes. Eva heeft een nieuwe verslaving – of guilty pleasure, zo u wilt. Facebook-vraagbaak Durf te Vragen: lost al je problemen op én is een bron van entertainment.

‘Hoe krijg je een RVS keukenblad van de Ikea streeploos schoon?’ ‘Kan je als avondmens ook veranderen naar een ochtendmens?’ En: ‘Wie heeft er ervaring met de We Vibe 4 (dat is een vibrator)? Ik lees er veel goede dingen over, maar hij is erg duur dus graag reacties.’ Ik heb een nieuwe lievelingssite. Of site: het is meer een soort vraagbaak. Je vindt ’m op Facebook, Durf te vragen heet-ie – goh – en het staat vol vragen van bovenstaande aard. En dus ook met gelijksoortige antwoorden, want de Durftevrager is te allen tijde bereid om de andere Durftevrager te helpen. Zo kreeg de eigenaar van het roestvrijstalen keukenblad het advies aan de slag te gaan met olijfolie of Antikal, was er hoop voor de avondmens – ‘Gewoon kwestie van aanwennen’ – en werd de vibratorvrouw blij gemaakt met de mededeling dat de We Vibe de enige vibrator is die je met z’n tweetjes kunt gebruiken (knipoogsmiley). Een vraagbaak die al je problemen oplost, de Nobelprijs werd wel eens voor minder uitgedeeld.

Ik zit er overigens voornamelijk op vanwege de entertainende component.

‘Zijn de kipsatéschnitzels van de Aldi net zo lekker als andere kipsatéschnitzels?!?’ is een vraag waar ik er nog wel tien van lust, niet alleen om de antwoorden (Simone: ‘Ik vind van niet’; Conny: ‘Ik vind van wel’), maar vooral ook omdat iedereen het gevoel van teleurstelling kent als je uit luiigheid inderdaad een keer naar de Lidl bent gegaan en de kipsatéschnitzels dan ook echt veel minder lekker blijken te zijn dan die van de Appie, want zoiets kan een avond behoorlijk onderuithalen. Herkenbaarheid is key, kortom, en dan zit je bij Durf te Vragen geramd.

‘Ik heb een potje met kipkruiden. Wie weet er een goede manier om die weer te ontklonteren zonder de kruiden door een maalmolen te halen ofzo?’ Weet jij het? Ik niet. Maar ook het opzetten van een professioneel uitziende website, het castreren van katertjes, hoe je rechercheur bij de politie wordt (‘Moet je daar mavo voor hebben?’), hoe je van een onderkin af komt (‘Draag een leuke sjaal, zie je d’r niks meer van’), hoe je verder komt op een bepaald level van Candy Crush, of iemand een leuk recept met spitskool weet, en ‘Als je heel heftig droomt van iemand, en ook niet 1x maar keer op keer, zou het dan kunnen dat die persoon ook van jou droomt?’ Ik lieg niet: hoe kleiner de vraag, hoe groter mijn geluk. Tot vorige week. ‘Hoi,’ schreef een vrouw van midden twintig. ‘Nu het weer mooi weer wordt, vraag ik me af hoe ik daar het beste van kan genieten. Ik heb geen balkon en ik heb ook geen vrienden om bijvoorbeeld mee naar het terras te gaan. Wie heeft er tips?’ Sommige gaven ze ook echt: ‘Zet eens een stoel voor het open raam, wel even insmeren.’ En: ‘Gewoon even Ik heb de zomer in mijn bol van André Hazes opzetten, gegarandeerd gezellig!’ Slechts één iemand vroeg: ‘Is er soms een reden dat je geen vrienden hebt?’ Er werd geen antwoord op gegeven. Sommige vragen zijn te moeilijk, zelfs voor Durf te vragen.