Jonna Works The News: hoe Danie Bles me leerde shoppen on a budget

danie bles mc‘Heb ik maar 200 euro per maand om te shoppen?’ Danie Bles keek me aan of ik zojuist een Chinese duizendklapper op haar kantoor had laten ontploffen. Ik interviewde haar over de beste mode-investeringen deze lente met een klein budget. De vraag was: wat koop je van 200 euro shopbudget per maand?

Die 200 euro is uitgerekend op basis van wat een fulltime werkend persoon gemiddeld verdient (33.000 euro p.j.) en het percentage dat ze dan verstandigerwijs aan kleding uitgeeft (iets meer dan 10 procent van haar netto maandsalaris).

Danie, stylist van bekende Nederlanders, moet je zo’n vraag eigenlijk niet stellen. Ze droomt, leeft, ademt kleding. Heeft een eigen kledinglijn en een vintagewinkel. 200 euro is voor de meeste vrouwen veel, maar voor Danie een marteling.

Maar, je kunt in je anderen verplaatsen of je kunt het niet. Danie, die feilloos de smaak van Sylvie Meis en Yolanthe aanvoelt, wist na even nadenken precies welke items je van dit budget moest aanschaffen. En vooral ook van welke merken en in welke winkels. Een verrassende tip vond ik de veilingsites. Winkels die over de kop gaan of erfgenamen van rijke dames willen in deze tijden nog wel eens hun collecties veilen. En daar haal je volgens de primadonna onder de stylisten echt schatten van kledingstukken uit. En zo had Danie nog meer coole tips (bijvoorbeeld het adres van een tweedehandswinkel waar zijzelf én haar vriendinnen hun kleding naartoe brengen).

Bij het afscheid vroeg ik Danie of ik mezelf een jaar op shopdieet moet zetten, want ik dagdroom van een leather skinny pants van Balmain à 2700 euro. No way, zei ze resoluut. Daar spaar je maar op een andere manier voor, maar die 200 euro per maand gaat NIET een jaar naar nul. Zelfs aan Danie’s inlevingsvermogen zit een limiet.

P.S. Mijn interview met Danie over haar ultieme budget shopping tips ligt vanaf vandaag in de winkel, check Marie Claire’s februarinummer 2014.

P.P.S. Wil je een GRATIS sessie met een van de stylisten van byDanie? Check dan onze website.

P.P.P.S. Danie zou Danie niet zijn als ze me niet een adresje gaf waar ik voor 500 euro een Balmain-waardige leren skinny kan kopen, namelijk D.N.A.

Beeld: ByDanie Styleguide magazine winter 2013 - photography by Tarone Rachamim