4 carrière-mythes die je niet moet geloven

Tijd om je eigen weg te kiezen!

Wist je dat het curriculum vitae in 1482 is bedacht door Leonardo Da Vinci? Echt waar. En al is het format sindsdien veranderd, veel van onze werkovertuigingen niet. Hier vier carrière-mythes die je echt niet langer moet geloven:

1/ Als je je carrièrepad niet volgt, zul je niet slagen
Fout. Vandaag de dag zeggen deskundigen dat het idee van een ‘pad’ verouderd is. Sterker nog, het kan zelfs schadelijk zijn voor carrièretijgers. Waarom? Omdat een ‘carrièrepad’ ons alleen maar bang maakt om risico’s te nemen en dingen eens over een andere boeg te gooien. “Mensen maken elke dag carrièreswitches”, zegt Vicki Salemi, carrière-expert bij Monster. “Ik heb gezien dat advocaten gezondheidscoaches zijn geworden, het kan echt allemaal. Ja, het kost tijd en geduld, maar als je je ongelukkig voelt in je huidige carrière, verdien je een betere kans”, aldus Salemi.

2/ Je moet een functie als manager hebben om beschouwd te worden als leider
Veel millenials veranderen de manier waarop de oudere generatie in een bedrijf het management zien. In feite zegt 83 procent van de millenials dat ze zich al een leider voelen, zo blijkt uit de Hartford Millennial Leadership enquête van 2014. Hartford-expert Lindsey Pollak voegt toe: “Als je uitdagingen aangaat, integer bent en jouw doelstellingen bereikt, ben je al een leider, zelfs als je nog geen officiële managementtitel hebt.”

3/ Je kleden voor een baan betekent: strak in het pak en neutrals
Als dat voor jou werkt, prima. Maar is dat niet het geval dan hoef je je zeker niet altijd aan dat office uniform te houden. Het belangrijkste is dat je erachter komt wat gerespecteerd is in jouw bedrijf en daar dan je eigen draai aan geeft.

4/ Je bereikt pas succes als je je carrière boven alles plaatst
Hard werken is een must om iets te bereiken in je carrière. Maar dat betekent niet dat je altíjd moet werken. Integendeel, de meeste deskundigen zijn het erover eens dat het nemen van een vakantie en tijd vrijmaken voor andere dingen je een gelukkigere en productievere werknemer maakt.

Lees ook: Deze fout kan je beter niet maken in je sollicitatiebrief

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock

 

Laatste nieuws