5 tekenen dat je een stap terug moet doen op werk

5 tekenen dat je een stap terug moet doen op werk

Laten we voorop stellen dat het heel normaal is dat je soms geen zin hebt om te werken, je zo nu en dan stress hebt of dat het af en toe voelt alsof je alleen werkt om je vaste lasten te kunnen betalen. Hoe leuk je baan ook is, het kan nu eenmaal de nodige stress met zich mee brengen. Wanneer het iedere ochtend voelt alsof je werk alleen maar een last op je schouders is en het elke dag voelt als een maandagmorgen, is het misschien wel tijd om een stap terug te doen. En zo zijn er nog een aantal tekenen die je waarschuwen:

1/ In je hoofd ben je nooit vrij

Dat je na een dag werken niet meteen je werk uit je hoofd kunt zetten zodra je het kantoor uitloopt, is niet gek. Je loopt voor jezelf nog even na of je alles gedaan hebt en dan kan het ontspannen beginnen. Niet? Haast jij je door de file naar huis om vervolgens alvast te beginnen aan de presentatie die je over een week pas hoeft te geven? Probeer het los te laten, ontspanning is minstens zo belangrijk als de uren die je op werk doorbrengt. Vergeet niet dat je baas je ook dankbaar zal zijn als jij 's avonds gewoon je rust pakt; dat zal er namelijk alleen maar voor zorgen dat je de volgende dag meer ontspannen bent.

2/ Je relatie en vriendschappen lijden eronder

Merk je dat je om het minste en geringste ruzie zoekt met je partner en continu dingen op hem afreageert? Kun je het niet opbrengen om op zaterdagmiddag met je vriendinnen te gaan lunchen? Vraag je af waar dit door komt. Neem je (onbewust) wat meer afstand van de mensen van wie je het meeste houdt als gevolg van je werk, probeer dan je prioriteiten aan te passen. Tijd doorbrengen met vrienden, familie en je grote liefde zorgen voor geluksgevoelens die je baan je niet kunnen bieden. Hartstikke belangrijk, dus.

3/ Zelfs kleine taken kosten je veel moeite

Al je mails beantwoorden kost misschien wat tijd en moeite, maar het is niet de meest moeilijke taak van de dag. Als je continu zulke kleine maar noodzakelijke taken voor je uitschuift, kan dat geen goed teken zijn. Begin bij het omgooien van je schema: doe je nu direct je mailbox als je op je werk aankomt, probeer het dan vanaf nu eens te verplaatsen naar een ander moment van de dag. Dat kan ervoor zorgen dat je er wat frisser instaat en je de 'sleur' verslaat.

4/ Aan het einde van de dag ben je gesloopt

Ga je of weer aan het werk bij thuiskomst of kun jij niets anders dan op de bank liggen en niets doen, doordat je zulke zware werkdagen hebt? Probeer eens na te gaan of je dag écht zo zwaar was of dat je het mentaal zo hebt beleefd. Sporten kan overigens helpen om weer meer energie te krijgen, gezien je lichaam bepaalde stoffen aanmaakt als je beweegt. Dit kan zorgen voor een fijn geluksgevoel.

5/ Je motivatie is ver te zoeken

Je hoofd zit te vol met je huidige taken en stress dat je geen energie meer hebt om out of the box te denken en op nieuwe ideeën te komen. Waarom zou je ook, want er wordt toch niets mee gedaan. Ai, klinkt dit herkenbaar voor jou? Ga na of er ruimte is om een aantal dagen vrij te nemen; trek erop uit en ga een weekendje weg om je hoofd leeg te maken. Het is echt niet erg om wat gas terug te nemen.

Stress op je werk? Zo vertel je het slim tegen je baas >

Bron: Cosmopolitan US | Beeld: iStock

Gerelateerde artikelen