8 dingen die je moet weten voor je aan je eerste baan begint

Take notes, ladies.

Na het afstuderen ben je klaar voor iets nieuws en kan het zijn dat je flink aan het solliciteren bent. Ging het gesprek goed? Wacht dan nog even met “ja” zeggen, want er zijn een aantal dingen waar je eerst aan moet denken, voordat jij aan je eerste baan begint.

1. Doe research
Dat je snel een baan wilt, is te begrijpen, maar het is belangrijk dat jij je eerst verdiept in het bedrijf. Zorg dat je er zoveel mogelijk van weet en wees niet bang om tijdens het gesprek die informatie te gebruiken of door te vragen. Als jij daar komt te werken, wil je tenslotte wel precies weten waar je terecht komt.

2. Persoonlijk ervaringen zijn ook van waarde
Is je cv vrij beperkt? Maak je geen zorgen en focus juist op de skills die je hebt ontwikkeld in je leven die ook goed kunnen helpen bij die baan. Tijdens een gesprek wordt vaak gevraagd naar dingen die niet op je cv staan, dus kun je mooi je skills uitlichten.

3. Vraag niet meteen naar je salaris
Natuurlijk kan je best onderhandelen over je salaris, maar begin daar absoluut niet mee. Ook vrije dagen en vakanties zijn geen handige onderwerpen om over te beginnen. Dat kun je beter pas bespreken als je wordt aangenomen.

4. Werkcultuur van het bedrijf
Het is belangrijk om te weten wat de dynamiek in een bedrijf is, voordat jij de baan accepteert. Je kunt al ver komen door observatie tijdens de sollicitatiegesprek. Zo kun je bijvoorbeeld zien of de werknemers veel kletsen in de keuken of juist alleen maar achter hun bureau aan het werk zijn.

5. Weet wat je wel en niet wilt
Goed dat je ergens wilt werken waar het ook leuk is, maar het is belangrijk dat jij precies op een rijtje hebt wat je wel en juist niet wilt. Ook is het handig om vooraf te bepalen waar je flexibel in bent en wat niet anders kan. Als je dit van tevoren goed weet, heb je minder kans om ergens terecht te komen wat niet aansluit op jou.

6. Onderhandel
Er is niks mis met onderhandelen en ook zeker niet bij je eerste baan. Veel mensen hebben toch de gewoonte om mee te gaan in wat het bedrijf wil, maar je mag het zeker aangeven als je iets anders wilt. Zorg wel dat het ook een onderhandeling blijft en dat je niet al hebt besloten dat het moet gaan zoals jij wilt.

7. Blijf realistisch
Blijf altijd realistisch qua verwachtingen en tijdens de onderhandelingen. Sommige dingen zitten er gewoon niet in, zoals een hoog salaris bij je eerste baan. Ook laat je geen goede indruk achter tijdens het gesprek als je alleen maar meer wilt.  

8. Vertrouw je onderbuikgevoel
Als iets niet goed voelt aan de baan, denk er dan nog even een paar dagen goed over na. Jij weet zelf het beste of je de baan moet nemen of juist niet. Als je er niet positief tegen over staat, word je er ook niet gelukkig van.

Lees ook: 5 tips om je linkedin profiel te upgraden

Bron: Refinery29 | Beeld: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws