De groene carrièrelessen van... Ratna Ho

De groene carrièrelessen van... Ratna Ho

Ratna Ho (30) runt met haar partner het label Fraenck (voorheen Ho Mulder), dat modeaccessoires maakt van restpartijen zeil en imitatieleer. In 2016 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs. Ze hebben een conceptstore in Arnhem.

Just do it
"Mijn afstudeercollectie voor de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ werd heel goed ont- vangen. DJ Armin van Buuren vroeg ons kleding te ontwerpen voor zijn dansers en we werden gevraagd om in 2014 te showen op Amsterdam Fashion Week. Toen zijn we echt gestart. We hadden geen bedrijfsplan, geen begroting, maar wel een gevoel waar we naartoe wilden."

Denk out-of-the-box
"Voor de eerste show werkten we met materialen van zeilmakerij Buitink Technology. Zij steunden ons vanaf het begin. Voor de eerste collectie bestelden we stoffen via de catalogus, maar toen zagen we dat de vuilnisbakken van de zeilmakerij uitpuilden van de mooie over- gebleven materialen. Zo ontstond het idee om onze accessoires van restmaterialen te maken."

Een slechte pitch is niet het einde
"In 2016 deden we mee met ASN Bank Wereldprijs in de categorie ‘Mode, eerlijke handel en voeding’. Voor het eerst maakten we een bedrijfsplan en een begroting. Het was een goed moment om stil te staan bij wat we wilden. We moesten ons bedrijf voor de allereerste keer pitchen. We waren zo zenuw- achtig en kwamen heel stijf over, maar we wonnen! Het gaf ons veel zelfvertrouwen en met de geldprijs konden we weer een nieuwe stap maken. Het leuke is dat we er met de ASN Bank een familie bij kregen. Ze denken aan ons en bestellen bijvoorbeeld ook onze laptoptassen."

Zet je visie op papier 
"Voor het bedrijfsplan moesten we ook een duidelijke visie op papier zetten. Het leerde me hoe belangrijk dat is voor je bedrijf; je kunt er telkens op terugvallen en bijsturen als dat moet. Wij vinden dat je als ontwerper verantwoordelijkheden hebt. Je kunt wel mooie producten op de wereld zetten, maar hóe je dat doet is ook belangrijk. Wij ontwikkelen producten van restpartijen, gebruiken alleen veganistische materialen en al onze producten zijn op een eerlijke manier en in Nederland gemaakt. En in ons atelier werken men- sen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Zet je beperking om in kracht
"Het werken met restmaterialen maakt dat we het moeten doen met wat er is. We kunnen niet op een trendkleur inspringen. De mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moet je de kans geven zich te ontwikkelen – het draait dus niet om keiharde productie. Maar juist die beperkingen zetten we om in creativiteit en kracht: we maken gelimiteerde, tijdloze producten met écht een goed verhaal."

Wees eerlijk en maak ruzie
"Pascal en ik hebben een goede taakverdeling: ik ontwerp en zit het meest op het atelier, en hij is goed in netwerken – al ontwerpen we ook veel samen. Over de strategie en het grotere plaatje denken we hetzelfde. We kunnen af en toe goed ruzie maken, maar het is juist fijn dat we volledig eerlijk kunnen zijn. Soms denken we: waar zijn we aan begonnen? Het bedrijf houdt ons 24/7 bezig en de relatie schiet er weleens bij in, maar dit is wel écht onze passie." 

De Groene Carrièrelessen is powered by ASN BANK
Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Op deze manier stimuleert de klimaatbank van Nederland duurzaam ondernemen. Kijk voor meer info op voordewereldvanmorgen.nl