Dit is waarom je nooit in het weekend zou mogen werken

Dit is waarom je nooit in het weekend zou mogen werken

Nog even de laatste puntjes op de i zetten of snel een paar belangrijke mails beantwoorden. Soms kun je niet anders dan nog wat werk in het weekend afmaken. Toch kun je dit beter niet doen, het zou namelijk serieuze gevolgen kunnen hebben voor je mentale gezondheid. 

Weekendwerk 

Lees ook: 5 ongebruikelijke, maar serieuze tekenen van depressie

Hetzelfde geldt voor bijbaantjes of werk in de horeca, retail of sociale sector. Weekendwerk is echt een no go. Volgens onderzoek van UCL en Queen Mary University of London zijn mensen die op zaterdag en zondag moeten werken namelijk gevoeliger voor depressies. En daar lijkt het merendeel zich niet bewust van te zijn. Duizenden Britse werknemers werden bestudeerd en daaruit bleek dat ongeveer de helft van de vrouwen een paar keer in het weekend werkte. Bij de mannen was dit ongeveer twee derde.

Depressief

En dat heeft zijn tol geëist. Vrouwelijke weekendwerkers hebben 4,6 procent meer kans op depressieve gevoelens. Bij mannen is dat 3,6 procent. En zowel mannen als vrouwen die vaak in het weekend moeten werken, voelen zich sneller waardeloos en incapabel.

Huishoudelijke taken

Hoofdonderzoeker Gill Weston legt uit waarom de vrouwen vaker kampen met depressieve gevoelens. “De resultaten van deze studie tonen niet alleen aan dat onregelmatige werkuren gelinkt zijn aan depressieve symptomen, het verschil hierin tussen vrouwen en mannen wordt ook voor het eerst duidelijk. Vrouwen nemen vaak een groter deel van de huishoudelijke taken op zich dan mannen, wat voor extra werkuren, meer tijdsdruk en te veel verantwoordelijkheden zorgt.”

Bron: HLN | Beeld: Suits