Dit zijn de do's en don'ts voor je cv

Dit zijn de do's en don'ts voor je cv

Een goed cv, wat moet er wel en vooral níet op staan? De bedenkers van theSkimm hebben dit onderzocht. Dit zijn de do's and don'ts als het aankomt wat er op zou moeten staan, zodat je er sneller uitspringt als je solliciteert. You're welcome. 

Basis

Lees ook: Sollicitatiegesprek? Dit is hoe vroeg je van te voren aanwezig moet zijn

Zie je cv als je visitekaartje en een pitch waarom iemand jou zou moeten aannemen. Voel je de druk al? Daarnaast is er genoeg online te vinden, zoals onderstaande tips:

  • Less is more. Probeer alles op één pagina te zetten. 
  • Zet je meest recente en belangrijkste presentaties bovenaan. 
  • Let op je grammatica. 
  • Format is key. Sla je cv op als een PDF-bestand, zo voorkom je dat de tekst verspringt. 

Deze tips heb je vast weleens gehoord of gelezen. Maar onze do's and don'ts gaan iets verder dan alleen de basis, zodat je cv er straks echt uitspringt. 

Do's 

Gebruik cijfers: 
We hebben het nog niet over je salaris, maar wel over je vorige prestaties. Als je veel inkomsten hebt gegenereerd voor het laatste bedrijf waar je voor werkte, zeg dan hoeveel. Of werkte je bijvoorbeeld voor een site, zeg dan hoeveel verkeer je artikelen hebben ontvangen. Weet wat je waard bent, letterlijk. 

Gebruik unieke woorden
Zoek op synoniemen, zo gebruik je dezelfde betekenis maar dan net iets anders geformuleerd. 

Spiegel jezelf 
Stel je hetzelfde op als het bedrijf waar je voor solliciteert. Is het bij een advocatenkantoor? Houd het dan formeel. Maar, is het bij een jonge start-up waar een relaxte informele sfeer hangt? Stel je dan ook zo op. 

Don'ts 

Je gemiddelde 
Tenzij je net afgestudeerd bent en het je eerste of tweede baan is. Maar hier geldt: zet het er alleen op als het écht een hoog gemiddelde is. Enne, als je een titel hebt gekregen (cum laude, magna cum laude et cetera), hou dit dan aan.

Eigenschappen
Vermijd persoonlijke voornaamwoorden. Iedereen weet dat het over jou gaat, laat "ik" dus achterwege. Ook "referenties op aanvraag beschikbaar" kan worden weggelaten, het neemt waardevolle ruimte in beslag en als ze het willen hebben zullen ze er wel naar vragen. Vermijd daarnaast ook eigenschappen als harder werker, ambitieus, teamspeler, out of the box denker, hooggekwalificeerd en sociaal. Dit zou je volgens het onderzoek al moeten bezitten. Zet je dit er wel op, dan zou je minder snel opvallen. 

Schrap korte bijbanen
Elimineer bijbanen die van korte duur waren, dat wil zeggen banen die minder dan zes maanden hebben geduurd. Schrap dit echter niet als deze baan aansluit op de functie waar je voor solliciteert. Geef ook alleen de maanden en jaren aan, tenzij je echt actief betrokken was bij iets. Geef dan in het kort aan wat jouw rol hier in was. 

Bron: Marie Claire US | Beeld: Younger