Dus zó deal je met gênante situaties op werk

Blijf vooral goed communiceren.

Hoe zelfverzekerd je op je werk ook bent, er zijn altijd wel lastige momenten waarbij je denkt: ai, dit voelt opnieuw als de eerste werkdag. Met deze tips bewaar je het vertrouwen in jezelf in de meest gênante situaties:

Je baas wil praten – en vraagt of je de deur achter je dicht wil doen 
Zodra je die woorden hoort, gaat je hart drie keer zo snel kloppen. Er gaan duizenden gedachten door je hoofd. Je hebt een gruwelijke fout gemaakt, neemt te lang pauze of nog erger nog: je wordt ontslagen. Zodra mensen op het matje worden geroepen, gaan ze vaak meteen uit van het ergste. Herinner jezelf eraan dat je nog niet eens weet waar het gesprek over gaat en blijf rustig ademen. Misschien krijgt het gesprek juist een hele positieve wending. En als je toch weet dat je iets verkeerds hebt gedaan, ben dan bereid om een berisping te ontvangen. Neem pen en papier mee en probeer meteen afspraken met je baas te maken om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

Je ontvangt een e-mail die niet voor jou is, maar over jou gaat 
Dit is natuurlijk voor zowel verstuurder als ontvanger een gênante situatie. Neem diep adem en reageer met een luchtig: “Ik geloof dat deze e-mail per ongeluk naar mij is verstuurd. Als dit bericht wel voor mij is bedoeld, laten we de kwestie dan even rustig bespreken.” Houd de eer aan jezelf en probeer de ander niet terug te beledigen.

Een collega bekritiseert je in het bijzijn van het hele team 
Feedback is een goede zaak, maar op dit moment kun je je collega wel iets aandoen. Probeer de discussie niet aan te gaan op dit moment, want het gesprek kan eerder escaleren als er meerdere mensen bij staan. Je kunt eerlijk zeggen dat je open staat voor kritiek, maar dat je dit liever één op één bespreekt.

Je hebt ja gezegd tegen een klus waar je totaal niet uit komt 
Rommel vooral niet verder. Als je uiteindelijk iets inlevert van slechte kwaliteit, of de klus helemaal niet op tijd afkrijgt, wordt de situatie alleen maar nog vervelender. Trek aan de bel bij een collega en leg eerlijk uit dat de klus extra vaardigheden van je vraagt waar je eigenlijk niet aan kunt voldoen. Vraag voorzichtig of je collega bereid is om zijn/haar expertise met je te delen. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist van wilskracht.

Je wordt versierd door een collega, maar daar heb je absoluut geen zin in 
Op de werkvloer ben je dagelijks in contact met collega’s die je aardig, aangenaam of hilarisch vindt. Dit kan zonder de ander aantrekkelijk te vinden en er een relatie mee te willen. Jammer dat jouw collega dat nou nét niet inziet. De enige manier om uit deze situatie te komen, is duidelijk te zeggen dat jij deze gevoelens niet deelt. Doe als het kan even geen opdrachten meer samen. Maar wordt ook niet te bot: zie het als een compliment dat je collega een oogje op je heeft.

Lees ook: Carrièretip: zo gebruik je als ondernemer het web

Bron: Marie Claire Australië | Beeld: iStock

Laatste nieuws