Sexy of killing: ‘Mijn vriendin verdient veel meer dan ik'

Sexy of killing: ‘Mijn vriendin verdient veel meer dan ik'

Mannen verdienen nog steeds het meest, en het gros vindt dat eigenlijk wel best zo. Want als zij de kostwinner is, dan voelt dat toch een beetje ongemakkelijk. We vonden vier heren die erover durven te praten.

Michiel (34): "Mijn partner is eerste stuurman op een chemicaliënschip. Ze gaat de halve wereld over, een paar maanden op, een paar maanden af. Het is haar lust en haar leven. Tijdens haar verlof begint het na een paar weken alweer te kriebelen. We hebben samen op de zeevaartschool gezeten. Ze was de beste van ons jaar en het was duidelijk dat zij het ver zou gaan schoppen. Ik ben trots dat het haar gelukt is. Zelf ben ik niet doorgegaan in de zeevaart. Ik heb uiteindelijk voor een baan in de techniek gekozen en verdien aanzienlijk minder dan mijn partner. Daarbij is mijn inkomen de laatste jaren – mede door de crisis – stil komen te staan, terwijl haar salaris nog steeds stijgt. Het verschil op onze loonstrookjes wordt steeds maar groter. Het voelt voor mij niet als gezichtsverlies dat mijn vrouw meer verdient. Soms heb ik er alleen wel moeite mee dat zij alle luxe dingen, zoals vakanties of een nieuwe keuken, betaalt. Daar zit geen cent van mij bij. We hebben er nooit strijd over, het is gewoon altijd zo geweest. Ik geniet er niet minder om, maar als ze roept ‘lekker toch, die bonus, kunnen we mooi op wintersport’, voelt het toch als een soort tekortkoming. Al worden de rollen binnenkort waarschijnlijk omgedraaid, want de laatste tijd heeft ze het steeds vaker over kinderen. Vanaf het moment dat ze zwanger zou zijn, mag ze het schip niet meer op en moet ze een punt zetten carrière. Aan de ene kant vind ik dat ze niet langer maanden weg en ben ik eens degene die het meest verdient. Maar dan kunnen we niet meer zo vaak op vakantie."

"Als je dit leest zul je me wel een eikel vinden"

Job (36): "Na de geboorte van onze tweeling ging mijn partner aan de slag als re-integratie-coach. Ze had een praktijk aan huis en kon dit goed combineren met de zorg voor onze dochters. Toen de kinderen naar school gingen, werkte ze alleen tijdens schooltijden. Ik was degene die carrière maakte en het meeste verdiende. Daar voelde ik me goed bij. Alles veranderde toen ze ongeveer twee jaar geleden het idee kreeg om haar diensten via een online programma aan te bieden. Ik was sceptisch: het programma was duur en ik meende dat coaching op afstand te onpersoonlijk was. Toch ‘leende’ ik haar geld voor die investering – zij steunde mij immers ook altijd. Na een half jaar begon het te lopen. De praktijk zat continu vol en doordat ze via internet veel meer mensen bereikte, werd ze gevraagd voor allerlei trainingen en lezingen in het land. Uurtje-factuurtje was verleden tijd en ze ging fors vooruit in salaris. Een paar maanden terug had ze een maandomzet van vijftienduizend euro! Ik verdien als directeur van een basisschool niet slecht, maar zeker niet zo veel. Ik zie aan haar dat het succes haar laat stralen, terwijl ik van al dat financieel geweld een beetje huiverig word. Het heeft misschien niet eens met die getallen te maken, maar meer met haar enorme zelfstandigheid en kracht. Als je dit leest zul je me wel een eikel vinden, maar ik durf in alle eerlijkheid te zeggen dat ik me meer man voelde toen ik degene was met de meeste pegels."

Lees de twee andere getuigenissen in het nieuwe modenummer van Marie Claire.

Tekst: Natasja Bijl | Beeld: iStock

Gerelateerde artikelen