Suzanne van Straaten: "Dingen veranderen aan je plan mag, maar vraag je steeds af of je nog op de juiste weg zit"

Suzanne van Straaten: "Dingen veranderen aan je plan mag, maar vraag je steeds af of je nog op de juiste weg zit"

Suzanne van Straaten (35) is oprichter van Sprinklr, een bedrijf dat online duurzaam gekweekte planten verkoopt, en een speciale plantcoach-app die helpt bij de verzorging. In het nieuwste issue van Marie Claire deelt ze haar groene carrièrelessen.

Vind je missie
"Sprinklr is ontstaan uit mijn frustratie: ik liet mijn planten wegkwijnen en ik verlangde naar een groenere stad. Ik houd van de stad, maar niet van grijs beton. Zo ontstond het idee voor een online plantenshop en een plantcoach-app die mensen helpt hun planten te verzorgen. Maar het verhaal klopte pas echt toen ik zag hoe we met Sprinklr de plantenindustrie konden verduurzamen."

Gooi je plan de wereld in
"Vrienden waren enthousiast over het idee voor Sprinklr, maar ik vond het moeilijk om m’n verhaal te vertellen aan anderen. Hoe zouden die reageren? Het maakt je heel kwetsbaar, want opeens is het ‘echt’. Maar je moet die stap naar buiten maken."

Kom in de doe-modus
"Voor elk plan zijn honderden haken en ogen te bedenken. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk in actie komt. Ik heb een zomer lang mensen geïnterviewd bij Intratuin om uit te zoeken of mensen hulp zouden willen bij het onderhoud van hun planten. Met name jongeren waren enthousiast."

Lees je in
"Omdat ik totaal geen kennis had van de kwekerswereld, ging ik online rapporten lezen. Zo leerde ik dat er vaak illegale pesticiden worden gebruikt voor de kweek van planten en dat dit ernstige gevolgen heeft voor het milieu, onze gezondheid en de bijenpopulatie. Dus ging ik op zoek naar biologische, duurzame kwekers, maar daar zijn er in Nederland maar drie van. Zo ontstond het tweede deel van onze missie: de plantensector een kleine schop in de duurzame richting geven. Daarnaast willen we ook bewustzijn creëren bij consumenten: je denkt na over wat je in je mond stopt, waarom dan niet over de planten die je in huis haalt?"

Zoek partners
"In 2016 startten we een crowdfundingcampagne via Oneplanetcrowd. Dit platform werkt samen met ‘Voor de Wereld van Morgen’, de community voor duurzame ondernemers van ASN Bank. Zij stelden hun enorme netwerk ter beschikking en zetten onze campagne op de site en in hun klantenmagazine. Dat was een grote boost voor onze bekendheid."

Kennis is overal
"Als je voor jezelf begint, stap je een hele nieuwe wereld in. Ik heb vanaf het begin veel adviseurs om me heen gehad: mensen die veel weten over plantenteelt, marketing, communicatie en development. Daarnaast heb ik twee co-founders aangetrokken, Liedewij Loorbach en Mark Gallop. We vullen elkaar aan en zijn samen zoveel sterker."

Droom flexibel
"In het begin kon je bij ons alleen een vaste selectie planten bestellen, maar we ontdekten dat mensen het ook fijn vinden om hun eigen selectie te maken. Dat hebben we dus aangepast en het werkt goed. Dingen veranderen aan je plan mag, maar vraag je steeds af of je nog op de juiste weg zit. Uiteindelijk wil ik dat mensen in alle grote Europese steden met Sprinklr hun omgeving kunnen vergroenen. We maken dit jaar de eerste stappen naar België."

De Groene Carrièrelessen is powered by


Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Op deze manier stimuleert de klimaatbank van Nederland duurzaam ondernemen. Kijk voor meer info op voordewereldvanmorgen.nl

Lees ook: Met deze 5 marketing tips geef je je onderneming een kick-start

Tekst: Jessica van Zanten