Wat je moet weten voordat je met je baas over salaris gaat praten

You can do it!

Als je het lastig vind om met je baas in salarisonderhandeling te gaan, ben je lang niet de enige. Uit onderzoek van Glassdoor blijkt dat 68 procent van de vrouwen het eerste salarisaanbod van hun baas direct accepteert, tegenover 52 procent van de mannen. En ook als je naar verloop van tijd vindt dat je recht hebt op een promotie, is het een grote stap om op je baas af te stappen.

Want hoe kun je zoiets het beste aanpakken? Refinery29 schakelde finance coach Ashley Feinstein Gerstley in om advies te vragen. Volgens haar ligt het deels aan de manier waarop we opgevoed zijn; het is je waarschijnlijk aangeleerd om eerst iets voor een ander te doen voordat je naar je eigen behoeftes kijkt en om alles goed te doen (voor een ander). Dit zit zo in je dat het lastig is om niet in eerste instantie te kijken naar jezelf en zulke gesprekken aan te gaan met je baas voor je eigen succes. “Het gaat vaak om risico’s nemen”, legt Ashley uit. “We neigen sneller naar projecten waarvan we weten dat we ze met succes kunnen afronden en taken waarbij je misschien kunt falen, laten we liever liggen voor een ander. En dat terwijl deze ons juist uitdagen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.”

Als het aankomt op salaris, is het belangrijk om het bedrag dat je verdient los te zien van je kunnen. “Het is moeilijk om over je salaris te praten omdat jij je niet minderwaardig wil voelen aan iemand anders, en andersom”, zegt de financieel coach. “Je bent geneigd om de hoogte van je salaris te koppelen aan jezelf, terwijl het te maken heeft met wat jouw diensten waard zijn in de huidige markt.” Zodra je het los van elkaar kan zien, kan het makkelijker worden om er met andere vrouwen in hetzelfde werkveld over te praten. En dat zou je volgens Ashley vooral moeten doen. “Als er wordt gevraagd naar jouw functie, wees dan open over je salaris en doe eventuele aanbiedingen. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat je het ook doet voor vrouwen die na jou komen, ook al kan het een beetje awkward zijn. Onthoud daarnaast dat je de hele dag aan het onderhandelen bent, bijvoorbeeld alleen al over hoe laat je met je vriendinnen afspreekt en waar jullie gaan eten.”

Oefen en probeer jezelf uit te dagen om voor jezelf op te komen, klinkt het advies van Ashley. “Als jij je zeker voelt over je financiële status en weet dat je niet voldoende verdient (en er zit geen progressie in), is het soms beter om iets nieuws te zoeken. Je hoeft je niet te laten onderbetalen. Laat je in elk geval niet tegenhouden door angst, soms werkt een salarisonderhandeling niet altijd en loopt het niet uit tot wat je hoopte, maar je hebt het in elk geval geprobeerd en weet dat je meer waard bent.”

Science says: 5 gekke tekenen dat je superintelligent bent >

Bron: Refinery29 | Beeld: iStock

Laatste nieuws