Zo onderhandel je over je salaris als een pro

Zeg niet meteen ja.

Yes! Je bent door de sollicitatierondes heen en uitgenodigd voor hét gesprek bij je potentiële nieuwe werkgever. Je bent te blij voor woorden. En dan komt ‘ie als donderslag bij heldere hemel: je salaris valt tegen. Hoe ga je het gesprek aan?

Bereid je goed voor 

Lees ook: Zó vraag je je baas dus om promotie

Goede voorbereidingen helpen je jezelf te wapenen tegen je grootste vijand: je eigen angst. De angst om een botte ‘nee’ te horen te krijgen of om te brutaal te zijn. Kinderen die vragen worden overgeslagen? In zakelijke onderhandelingen geldt dat beslist niet. Wie níet vraagt, wordt overgeslagen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je er zelf ook van overtuigd raakt dat het niet vreemd is dat je om meer vraagt.

Zeg niet meteen ja’ 

Probeer niet meteen akkoord te gaan met het eerste salaris dat je aangeboden krijgt. Veel werkgevers kijken hoe ver ze kunnen gaan en bieden daarnaast vaak een lager salaris dan dat ze eigenlijk bereid zijn om voor je te betalen. Aan jou de dappere keuze om te kijken hoeveel rek er aan de andere kant nog in zit.

Zoek uit hoe vervangbaar je bent 

Vraag je af hoe sterk je positie is. Ben je de enige kandidaat voor deze functie? Voeg jij echt iets speciaals toe? Hoe graag wil de werkgever je hebben? Als het antwoord niet direct gunstig voor je is, houd hier dan rekening mee in het onderhandelingsproces. Weet je dat je echt gewild bent? Then go for it.

Wees eerlijk 

Wat doe je op het moment dat er om je oude salaris wordt gevraagd? Is het handig om open te zijn of snijd je jezelf daarmee in de vingers? Liegen over je oude salaris is nooit aan te raden. Als er om een oud loonstrookje wordt gevraagd en het financiële plaatje is ineens toch iets minder rooskleurig als dat jij deed voorkomen, word je meteen als onbetrouwbaar gezien. Niet echt handig. Wees dus eerlijk, maar houd in je achterhoofd hoeveel jij ongeveer voor deze functie wilt ontvangen – dat staat los van je oude salaris. Als je veel meer verantwoordelijkheid krijgt, is dat altijd een argument om te gebruiken.

Noem niet als eerste een bedrag 

Als je meteen een voorstel doet voor een salaris, heeft dat twee nadelen. Je loopt ten eerste het risico dat je een lager loon noemt dan je werkgever voor je wil betalen. Als je extreem laag gaat zitten, wordt je misschien te licht gevonden voor de functie. En daarnaast kan je zulke belachelijke uitschieters noemen dat je jezelf in de vingers snijdt. Stiltes laten vallen tijdens het gesprek is niet erg, laat de werkgever op de proppen komen met het eerste bod. “Het is slim om van te voren precies uit te zoeken wat een redelijk bedrag is voor de branche waarin je gaat solliciteren. Zo weet je het meteen als er onder dat bedrag wordt geboden”, zegt loopbaancoach Sanne Hoogervorst. En realiseer je dat je als beginner minder hebt te eisen dan een senior.’’

Leuk je salaris op met extra’s 

Je nieuwe werkgever houdt voet bij stuk? Da’s minder. Toch kun je nog proberen om er extra’s uit te slepen. Extra vakantiedagen, een abonnement op een vakblad, een smartphone van de zaak of een reiskostenvergoeding zijn vaak bespreekbaar – mits je het tactvol brengt. “Een zin beginnen met ‘Ik wil’ doet het vaak niet echt goed. Je kunt altijd voorstellen om bijvoorbeeld duizend euro in het jaar te besteden aan cursussen op kosten van de zaak, zodat je jezelf nog beter kunt specialiseren. Daar hebben de werkgever en jij beiden wat aan”, aldus de loopbaancoach.

Onderhandel niet alleen voor je eigen positie 

Who run the world? Girls! De verschillen tussen wat mannen en vrouwen aan brutoloon verdienen, worden langzaamaan kleiner. Vrouwen van 25 tot 30 jaar kregen in 2012 zelfs meer dan mannen, blijkt uit cijfers die het CBS in april naar buiten bracht. Volgens loopbaancoach Sanne kan het helemaal geen kwaad dat vrouwen zich wat minder bescheiden opstellen. “Zie het als solidariteit. Omdat wij ons eerder dan mannen terugtrekken uit onderhandelingen maken we het ook voor onze vakzusters moeilijker, die ook met lagere lonen akkoord moeten gaan. Onderhandel dus niet alleen voor je eigen positie, maar ook voor die van je collega/ buurvrouw /vriendin.”

Volg je gevoel 

Laat je vooral niet onder druk zetten door je partner of ouders om ja te zeggen tegen een miezerig salaris uit angst de baan niet te krijgen. Volg je eigen gevoel en neem als het helpt een aantal dagen bedenktijd. Staat nog professioneel ook.

PS: Voel je vooral geen mislukkeling als de onderhandelingen niet lopen zoals je van tevoren gehoopt had. Zie het in ieder geval als een les dat je het hebt geprobeerd en weet: onderhandelen is een vak. Oefening baart kunst.

Bron: Elite Daily, Marie Claire | Beeld: Younger

Laatste nieuws