Deze 6 topmodellen zijn mooi van buiten én van binnen

"Ik probeer het goede voorbeeld te geven aan mijn kinderen", vertelt Gisele Bündchen

Niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen: deze topmodellen zetten zich in voor het goede doel.

Doutzen Kroes
Het verhaal is bekend: frisse Friezin begint rond 2003 met modellenwerk en schopt het tot een van de succesvolste modellen ter wereld. Maar Doutzen Kroes (33) wilde meer. Sinds 2009 is ze ambassadeur voor Dance4Life, een organisatie die jongeren wereldwijd voorlichting geeft over sex, hiv en aids. “Ik vind het heel goed dat ze jongeren benaderen met zang, dans en muziek”, zegt ze. “Dat maakt de drempel om over een moeilijk onderwerp als sex te praten lager. Je leven is enorm afhankelijk van waar je geboren bent. Ik voel me bevoorrecht en ik wil op deze manier iets terugdoen.” Sinds twee jaar is Kroes ook het gezicht van The Elephant Crisis Fund. Met de campagne #knotonmyplanet zet ze zich in tegen illegale ivoorhandel.

Karlie Kloss
Op de catwalk staat Karlie Kloss (25) bekend om haar ‘humeurige loopje’, maar haar 15+ miljoen volgers op social media kennen haar vooral van Kode with Klossy. Dit project draait op haar aanstekelijke enthousiasme voor computercode schrijven, waarmee ze als zelfverklaarde nerd jonge meisjes wil inspireren. Ze heeft er inmiddels ook een beurs aan verbonden. “Code schrijven is leuk, het is de toekomst en meisjes hebben vaak geen idee hoe goed ze erin zijn voordat ze het gewoon een keer hebben gedaan”, zegt ze. “Het is voor mij ook een manier om te laten zien dat ik meer ben dan alleen die bekende buitenkant. Om alle vooroordelen een beetje tegenwicht te geven.”


Liya Kebede
De Ethiopische Liya Kebede (40) brak door in 2000, toen Tom Ford haar vroeg voor de show van Gucci. Al snel was ze een van de bekendste modellen ter wereld. Sinds 2005 is ze ambassadeur moeder-en-kindzorg voor de Wereldgezondheidsorganisatie, en in datzelfde jaar richtte ze Lemlem op, een label met traditioneel geweven en geborduurde kleding dat werk biedt aan vakmensen in Afrika. Daarnaast werkt Kebede samen met de Bill & Melinda Gates Foundation en is ze een van aanjagers van Start with a Girl, een programma dat armoede bestrijdt door te investeren in meisjes. “In mijn vak gaat het vaak over uiterlijkheden, maar met Lemlem bieden we een feelgood alternatief voor fast fashion. Het is kleding met een verhaal die het leven van mensen in positieve zin verandert. Ik zie de wereld in rap tempo mee veranderen. Er gaat nog veel mis, maar er is ook veel reden tot hoop. Van dat laatste wil ik deel uitmaken.”


Adwoa Aboah

Model van het Jaar, maar alles behalve volmaakt. Adwoa Aboah (25) leed lange tijd aan depressies en was verslaafd aan drugs. Toen het beter ging, wilde ze iets doen als tegenprestatie voor de hulp die ze had gekregen. Ze richtte Gurls Talk op, een online forum voor meisjes en vrouwen over geestelijke gezondheid, body-image en seksualiteit, dat ze nog altijd zelf financiert en deels beheert. “Ik was begin twintig toen ik een zelfmoordpoging deed”, zegt ze. “Het leven is niet altijd mooi en fijn, ik wil daar eerlijk over zijn, zodat anderen zich ook durven uitspreken. Authenticiteit als tegengif voor het fake leven dat veel mensen op Instagram leiden. Als je eerlijk bent over wat je voelt, heeft het minder macht over je leven is mijn ervaring.”


Gisele Bündchen

Na jarenlang het best betaalde model ter wereld te zijn geweest, besloot Gisele Bündchen (37) haar liefde voor de natuur om te zetten in iets concreets. Naast haar werk voor Save the Children, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen is ze Goodwill Ambassador voor het milieu- beschermingsprogramma van de Verenigde Naties. Ze pusht het onderwerp fanatiek via haar socialmediakanalen en heeft in haar naam al een miljoen bomen laten planten om de ontbossing van het Braziliaanse regenwoud tegen te gaan. Bündchen spreekt ook op universiteiten en scholen over onder andere plastic soep en klimaatverandering. “Ik probeer het goede voorbeeld te geven aan mijn kinderen”, zegt ze. “We eten veel planten, recyclen en hebben een moestuin. Veel in de natuur zijn, versterkt de band met je omgeving. Dit is belangrijker dan alles wat ik eerder heb gedaan. Het gaat om de wereld die we allemaal nodig hebben om te overleven.”


Lily Cole
Op haar vijftiende werkte Lily Cole (30) al als model. Volgens de modewereld pleegde ze professionele zelfmoord door op het hoogtepunt van haar carrière in Cambridge te gaan studeren. Maar later pakte ze de draad weer op, ging ze erbij acteren en omarmde ze het charitatieve circuit. Ze is van vele goede doelen thuis: kinderen, schoon drinkwater, aidsbestrijding en bescherming van de Aziatische olifant. Net als Karlie Kloss promoot Cole computercode schrijven, en daarnaast is ze een van de drijvende krachten achter het duurzame wol-modelabel The North Circular. “Ik zie mezelf niet als rolmodel,” zegt ze, “maar ik leef wel graag integer. Ik heb er niets op tegen dat mensen kleren kopen, maar we kunnen wel met wat minder. En om ervoor te zorgen dan andere mensen niet worden uitgebuit, kunnen we er best wat meer voor betalen.”

Lees ook: Jennifer Aniston speelt rol als eerste vrouwelijke, lesbische president van Amerika

Tekst: Puck van de Heuvel l Beeld: Getty

Laatste nieuws