Avondmens? Dan is vroeg opstaan ongezond

Draai je nog maar een keer om!

Je verslaapt je vaak, bent ’s ochtends niet vooruit te branden terwijl je ’s avonds opbloeit en tot in de late uurtjes opblijft. Klopt dat? Je bent dus duidelijk een avondmens.

Of je beter functioneert in de ochtend of avond is volgens onderzoekers volledig genetisch bepaald en verschilt dus per persoon. Is het dan eigenlijk wel eerlijk dat de maatschappij grotendeels is ingericht voor ochtendmensen? Je werkt – over het algemeen – immers in de ochtend en middag en bent ’s avonds vrij om niets te doen. Die manier van leven is niet goed voor avondmensen; het zou zelfs ongezond kunnen zijn. RTL Nieuws sprak met hoogleraar chronobiologie en gezondheid Bert van der Horst.

“Het kan voor avondmensen erg moeilijk zijn om het ritme van een ochtendmens aan te houden”, aldus Van der Horst tegenover RTL Nieuws. “Avondmensen krijgen pas laat behoefte aan slaap. Als ze voor hun werk wel vroeg op moeten staan, slapen ze dus te weinig en moeten ze dat slaaptekort in het weekend inhalen. Zij leven dus niet synchroon met hun lichaamsklok. Het wordt steeds duidelijker dat deze manier van leven ongezond is.”

Ticia Luengo Hendriks van platform Betere Tijden voegt eraan toe dat avondmensen een hoger risico hebben op diabetes type 2. “Ze zijn ook geneigd om meer alcohol te drinken dan ochtendmensen, roken vaker en eten vaker ongezond. Dat komt doordat je andere dingen eet en minder verantwoorde beslissingen neemt als je moe bent.”

Wat je kunt doen tegen dit fenomeen? Probeer je biologische klok aan te passen. Een echt ochtendmens zul je niet snel worden, het avondmensgedeelte zit nu eenmaal in je genen. Wat je wel kunt doen, is blauw licht zoveel mogelijk vermijden in de avond. Dat betekent je telefoon eerder wegleggen en ook de televisie tot minder laat aan laten staan. ’s Ochtends moet je juist direct de gordijnen opendoen of de lampen aan doen; dat geeft een signaal aan je lichaam dat er weer een nieuwe dag aangebroken is.

Slaap jij altijd door je wekker heen? Dat zou hierdoor kunnen komen >

Bron: Happy in Shape, RTL Nieuws | Beeld: iStock

Laatste nieuws