Vrouwen worden steeds later zwanger en dat brengt gevolgen met zich mee

Vrouwen worden steeds later zwanger en dat brengt gevolgen met zich mee

Onlangs heeft het Britse koningshuis bekend gemaakt dat de 37-jarige Meghan Markle in verwachting is van haar eerste kindje. Een ietwat late zwangerschap, maar het komt steeds vaker voor dat vrouwen rond deze leeftijd nog kinderwensen hebben.

Nederlandse vrouwen

Lees ook: Dit zijn de mooiste jurken waarin we Meghans baby bump konden bewonderen

Gwen Stefani kreeg op 44-jarige leeftijd haar baby, Halle Berry was 41 jaar en Céline Dione kreeg een tweeling toen ze 42 was. Het CBS meldt dat ook Nederlandse vrouwen steeds later moeder worden. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen een gezin willen stichten nadert de 30 jaar.

Risico’s

30 is het nieuwe 25. Het komt alleen niet helemaal zonder nadelen. Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser vertelt aan NOS: "Als je te lang wacht, kun je niet meer spontaan kinderen krijgen. Het leidt tot steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen en ook tot steeds meer ongewilde kinderloosheid." En ook vertelt Fauser dat het succes met eicellen laten invriezen niet gegarandeerd is: "Niets is zonder risico's. Over het algemeen heb je voor het slagen van een vruchtbaarheidsbehandeling toch minstens vijftien tot twintig ingevroren eicellen nodig."

Beeld: Getty Images