Waarom je juist wel of niet goed functioneert na een korte nacht

Het heeft te maken met je hersenen.

Terwijl je vriendin op vier uur slaap vrolijk de dag doorkomt, heb jij toch echt je acht uur nodig om te kunnen functioneren. Waarom reageert iedereen toch zo anders op weinig slaap?

Mensen die chronisch te weinig slapen, zijn vaak prikkelbaar en kunnen overdag in slaap vallen. Daarnaast hebben ze een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, diabetes type 2, depressies, obesitas en bepaalde vormen van kanker. Toch zijn er ook mensen die minder slaap nodig hebben.

Voor dit onderzoek werd er bij 1200 mensen gekeken naar het netwerk van verbindingen in de hersenen. De deelnemers werden verdeeld over twee groepen: een groep die minder dan zes uur per nacht sliep en een groep die meer dan zes uur per nacht sliep.

Mogelijke verklaring

Uit de hersenscans kwam naar voren dat kortslapers sterkere verbindingen hebben naar de hippocampus, een deel dat zintuigelijke informatie verwerkt. Zo kan het dus dat van sommige mensen de hersenen in staat zijn om gedurende korte periodes van de dag informatie verwerken, waardoor ze herinneringen aanmaken terwijl ze wakker zijn, en dus ’s nachts minder lang hoeven te slapen. Een andere mogelijke verklaring zou zijn dat ze overdag in slaap vallen zonder dat ze dat doorhebben.

Uiteindelijk is het natuurlijk vooral belangrijk dat je de hoeveelheid slaap krijgt die jouw lichaam nodig heeft.

Bron: Medical Daily | Beeld: iStock

Laatste nieuws