Amish gezinnen op vakantie: een heel andere wereld

Amish gezinnen op vakantie: een heel andere wereld

In een zonnige buitenwijk van een stadje in Florida legde fotograaf Dina Litovsky de zeldzaam frivole taferelen van amishgezinnen op vakantie vast. In hun sobere, duurzame leven is er even tijd voor beachvolleybal en ijsjes.

Op vakantie

Lees ook: Wereldmeisjesdag: dé dag om stil te staan bij de positie van meisjes overal ter wereld

Honderden amish- en mennonietengezinnen komen elke winter met charterbussen naar Pinecraft, Sarasota om in  Florida van de zon te genieten. Voor het grootste deel van deze geloofsgenootschap, die bekendstaat om haar zeer sobere manier van leven (zonder technologie en elektronica), is dit het enige moment van het jaar dat ze samenkomen  met gelijkgestemden uit andere gemeenschappen, in een moderne omgeving. Tussen november en maart komen ze met hun grote gezinnen van gemiddeld zeven kinderen over uit staten als Indiana, Pennsylvania en Ohio, en vormen ze een kleine menigte.

Wie zijn de amish?

De amish vormen een mennonitische, protestantse geloofsgemeenschap. Omdat hun manier van leven in Europa nog amper werd getolereerd, emigreerden veel amish vanaf 1737 naar Noord-Amerika. Moderniteit zou tot verdorven zaken leiden, daarom leven de amish nog net zoals twee eeuwen geleden, al staat de mennonietentak van de gemeenschap bekend als iets progressiever. Ruimte voor individuele ontwikkeling is er niet: ouders bepalen wat kinderen doen, de groep bepaalt hoe er moet worden geleefd. En die groep groeit, want amish krijgen veel kinderen.

Paard-en-wagen blijven thuis

Fotograaf Dina Litovsky bracht een weekend door in Pinecraft en legde de amish vast tijdens hun zeldzame momenten van ontspanning. ‘’Subculturen interesseren me,’’ zegt ze, ‘’en ik vind het interessant hoe mensen hun vrije tijd doorbrengen. Dit is een combinatie van die twee. Het algemene beeld dat men heeft van de amish is dat van mensen in paard-en-wagen en mannen met baarden en hoeden.’’ De fotoreportage in het nieuwe nummer biedt een interessant nieuw kijkje, omdat ze uit hun vertrouwde omgeving zijn en in contact komen met moderne zaken.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Marie Claire!

Beeld: Getty Images