Bewezen: op deze leeftijd word je 'saai'

Bewezen: op deze leeftijd word je 'saai'

Uit onderzoek blijkt dat naar mate je ouder wordt, je minder avontuurlijke dingen meemaakt, vroeger naar bed gaat, en minder enthousiast bent over dingen. Kortom, je wordt ‘saaier’. Onderzoekers van Airbnb Experiences vonden de precieze leeftijd waarop mensen tot dit keerpunt komen.

Saaier

Lees ook: Op deze leeftijd begin je blijkbaar echt op je moeder te lijken

Minder skinny dippen om vier uur ’s ochtends in Griekenland en meer vroege avonden met een grote mok thee thuis op de bank. De onderzoekers hebben vastgesteld dat vrouwen deze verandering gemiddeld op 35-jarige leeftijd ervaren en mannen wanneer ze 39 zijn. Dan bereiken we dus de piek van ‘saaiheid’.

Settelen

En settelen is een van de belangrijkste redenen voor deze overgang. 15 procent van de dertigers gaf toe saai te worden nadat ze hun partner hadden ontmoet. En 20 procent zei dat hun avontuurlijkheid flink is afgenomen na het hebben van kinderen.

Avontuurlijke activiteiten

De onderzoekers bepaalden het begrip ‘avontuurlijkheid’ overigens aan de hand van spontane activiteiten. Dertigers waren veel minder geneigd om deze tien dingen te doen, in vergelijking tot jongere proefpersonen. 

1. Opblijven tot in de vroege uren op een doordeweekse dag

2. Een nieuwe hobby uitproberen

3. Nieuwe vrienden maken

4. Een spontane vakantie boeken

5. Een nieuwe vaardigheid leren

6. Onaangekondigd langsgaan bij een vriend

7. Van baan veranderen

8. Spontaan een winkeltripje maken

9. Iemand mee uit vragen

10. Een nieuwe sport uitproberen

Er is trouwens een lichtpuntje. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 50-plussers weer wat avontuurlijker worden. Nog even een paar decennia wachten dus.

Enne, zie niet meteen op tegen deze jaren. Van de onderzoeksresultaten is het gemiddelde genomen. En of het echt waar is betwijfelen we. Neem het vooral met een korreltje zout. 

Bron: Marie Claire AUS | Beeld: BSR