Deze langverwachte mode-expo strijkt neer in het MAD

Bekijk deze expo als van mode en kunst houdt!

Mode door de ogen van een bloemist, een fotograaf, een ontwerper… ‘IT’S MY OWN, AN EVERY DAY FASHION STORY’, de langverwachte expo van het Belgische duo OWN strijkt neer in het Brusselse MAD. Verken de mode en leefwereld van de twee mannen achter deze niet te missen expo.  

Thierry Rondenet en Hervé Yvrenogeau, de twee ontwerpers van het Belgische label OWN, vieren 25 jaar mode. En daarom organiseren ze een eigentijdse expo in het Brusselse MAD. De twee creatievelingen, die intussen een prachtige carrière hebben opgebouwd, nodigen voor de gelegenheid negen kunstenaars uit verschillende disciplines uit. Elk herinterpreteren zij het werk van OWN op hun eigen manier om het al doende weer tot leven te brengen. Scenografen, fotografen, bloemisten, grafische ontwerpers, architecten en choreografen duiken in de archieven van de twee Brusselaars en komen met telkens hun eigen kunstwerk. Zie het niet als een retrospectieve maar als een date met het succesvolle modeverleden van Rondenet en Yvrenogeau. 

Van Union for the Clothing tot OWN
Thierry en Hervé ontmoetten elkaar op een bankje aan de bekende modeschool La Cambre. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk en constant samen op zoek naar nieuwe artistieke horizonten. Tijdens hun jaren op de campus maken ze kennis met andere studenten modeontwerp. Het label Union for the Clothing, een collectief van mode gestoeld op creatief amusement, ziet zo het levenslicht. Het merk kent meteen internationaal succes, maar houdt het na een paar jaar al voor gezien.

Hervé Yvrenogea en Thierry Rondenet door Nicolas Karakatsanis.

In 1999 lanceert het duo OWN. Met dit merk willen ze draagbare, maar vooral betaalbare mode ontwerpen voor iedereen. In de jaren die daarop volgen, werkt OWN samen met grote namen zoals Maison Martin Margiela, Acne Studios, Balenciaga, Louis Vuitton, Jean Paul Gautier, Veronique Branquinho en Adidas. 

Creatie OWN in 2004 voor het Hyères festival. Foto door Timur Celikdag.

 

Creatie OWN op de S/S 2003-catwalk. Foto door Etienne Tordoir.

 

Verschuivingen
De mannen kennen de slagen van de zweep als geen ander en dromen nostalgisch weg wanneer ze in de expositieruimte staan, omringd door kleding van zestien seizoenen OWN. “Hoe snel tijden veranderen”, vindt Thierry, “het is gekkenwerk.” En gelijk heeft ‘ie. Terwijl een merk een tiental jaar geleden slechts twee collecties per jaar moest voorstellen, zijn dat er nu gemiddeld vijf. Van cruise- tot haute couture-collecties, creative directors hebben nooit eerder zulke volle agenda’s als vandaag.

“De modewereld staat niet stil; als je kijkt naar de designers die van het ene naar andere merk gaan, zeker de laatste tijd. Ik vind het altijd heel interessant om die verschuivingen te zien. Elke ontwerper maakt er toch weer iets succesvol van. Dat is mooi om te zien.” Op dit moment zijn Thierry en Hervé nog steeds aan het ontwerpen en gaan ze in het najaar opnieuw lesgeven in een bekende designschool in Parijs. Een drukke tijd voor de twee en gelukkig maar want stilzitten doen ze toch niet. “We gaan fulltime aan de slag in Parijs, maar we blijven echte Brusselaars, deze stad zal altijd als ’thuiskomen’ voelen.”

Tentoonstelling
Naast al het ontwerpen door heeft het duo nu dus ook de expo op poten gezet. Een aanrader voor al wie houdt van mode met weerhaakjes. Of de Belgische expo over landsgrenzen heen zal reizen? “Dat zou natuurlijk mooi zijn, maar we beginnen alvast hier in Brussel waar alles begon”, aldus Alexandra Lambert, directrice van het MAD. 

MAD, in hartje Brussel, brengt mode en design voor het voetlicht. Dit mooie platform slaat een brug tussen bedrijfsleiders en creatief talent. Het team achter MAD heeft een sterke missie; het aanwakkeren van de creatieve energie met het oog op groei en werkgelegenheid in Brussel. En deze nieuwe tentoonstelling is daar het beste voorbeeld van. Maak kennis negen artiesten die vol overgave aan het werk gingen voor de ‘IT’S MY OWN, AN EVERY DAY FASHION STORY’-expo. Oudere rotten in het vak en ’n nieuwe garde maken van deze expo een must watch. 

Pam & Jenny, grafisch ontwerpers
Geleid door Nathalie Pollet ontwerpt de Studio Pam & Jenny visuele identiteiten. Ook voorzien ze communicatiehulpmiddelen en websites, en maken ze typografieën, illustraties, tijdschriften…
 

 

Thierry Boutemy, bloemist 
Bloemist Thierry Boutemy is al meer dan 20 jaar in Brussel gevestigd. Sinds zijn samenwerking met Marie Antoinette is hij een heuse persoonlijkheid in de wereld van mode, kunst, films en evenementen geworden.
 

 

ZOO/Thomas Hauert, choreograaf
Na een carrière als danser bij Anne Teresa De Keersmaeker, David Zambrano en Pierre Droulers, richtte Thomas Hauert zijn bedrijf ZOO op in Brussel. Zijn werk wordt nu gepresenteerd in 29 landen in meer dan 200 verschillende scènes.

 

Nicolas Karakatsanis, fotograaf
Nicolas Karakatsanis is een Belgische fotograaf met internationale bekendheid. Hij werkte al samen met beeldend kunstenaar Michael Borremans aan videoprojecten en aan films zoals Small Gods en Rundskop. Die laatste werd trouwens genomineerd voor een Oscar. 

 

Leonardo van Dijl, ontwerper
Ontwerper Leonardo van Dijl is werkzaam als modeontwerper en moderedacteur voor het tijdschrift Vice. Later zette hij zijn eerste stappen in de wereld van de cinema met een kortfilm getiteld Get Ripped. Zijn tweede kortfilm Umpire werd gepresenteerd op het Locarno-festival. Umpire werd tevens bekroond met een speciale vermelding op het San Sebastian Festival.

 

Lhaos & Lhaos, architect
Het Brussels architectenbureau Lhaos & Lhaos is opgericht in 1944 door de broers Pierre en Pablo Lhaos. Beide zijn actief op het gebied van architectuur en design. Enkele van hun projecten: de uitbreiding van het Paleis voor Schone Kunsten in Charleroi, het Museum voor Kunst en Design van het Atomium of de Faculteit Bouwkunde La Cambre-Horta in Brussel. 


Mariam Mazmishvili, mode en schilderkunst
Mariam Mazmishvili studeerde Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucas in Brussel voordat ze afstudeerde aan de afdeling Mode van La Cambre. In juni 2017 won ze de LVMH-prijs. Ze woont nu in Parijs en werkt in de studio van Louis Vuitton. 

 

Joachim De Callataÿ, designer
Joachim De Callataÿ is afgestudeerd in Industrieel Ontwerpen aan La Cambre. In 2011 richtte hij een atelier op dat schoenen ontwikkelt die industriële technieken associëren met de ambachtelijke kowhow van een schoenmaker. Elk paar schoenen vereist een nauwgezet werk van ongeveer 25 uur. Joachim werkt nu voor Adidas, APC, Stella McCartney en Chanel.

 
 

Singular Paris, scenograaf
Singular Paris is een Parijse studio opgericht door Jean Christophe Aumas en gespecialiseerd in scenografie. Singular Paris werkt vandaag met prestigieuze merken zoals Céline, Hermes, Diptyque, Aurélie Biderman en Petit Bateau.

 

Expo ‘IT’S MY OWN, AN EVERY DAY FASHION STORY’, nog tot 17 juni 2018 in MAD, Nieuwe Graanmarkt 10, 1000 Brussel, woensdag tot zondag, 11 tot 18 uur, gratis elke eerste zondag van de maand, www.mad.brussels

Lees ook: Straks kun je binnen vier uur in New York zijn en dit is hoe

In samenwerking met Marie Claire BE / Beeld: MAD – Alexandra Bertels

Laatste nieuws