Dit is waarom meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees een goed idee is

Het is niet eens zo moeilijk!

Vega food-expert en blogger Isabel Boerdam, a.k.a. De Hippe Vegetariër, lanceert in maart de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Wij willen weten waarom we mee moeten doen. 

Oké, een week zonder vlees dus. Overtuig ons.
“Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. In één week bespaar je bijvoorbeeld zeven maanden douchewater! En dit is je kans om te ontdekken dat er zoveel meer variatie bestaat in de keuken, en meer groenten te eten. Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: het zou saai zijn, smakeloos of ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat proberen en proeven leidt tot geloven. Vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. Dus doe van 5 tot 11 maart mee met de Nationale Week Zonder Vlees.”

Variatie, zeg je. Heb je tips?
“Jazeker. De vegetarische keuken heeft echt voor ieder wat wils. Dat laten we ook zien in het Week Zonder Vlees-magazine dat alle deelnemers thuis ontvangen. De meest uiteenlopende types hebben een dagmenu samengesteld. Van een topchef en een student tot een Olympisch sporter, culinair journalist en ikzelf. Wist je dat er in Nederland gemakkelijk honderd soorten groenten, granen en peulvruchten te krijgen zijn? En daarnaast heb je tientallen soorten vleesvervangers die écht lekker kunnen zijn. Genoeg te ontdekken dus. Als je je vóór 23 februari inschrijft op weekzondervlees.nl, wordt het magazine gratis en op tijd bij je thuisbezorgd.”

Waarom ben jij eigenlijk vegetariër geworden?
“Ik ben vegetariër sinds m’n negende. Van de een op de andere dag realiseerde ik me dat de koe op mijn bord dezelfde koe was al in de wei, maar dan in 101 stukjes rul gehakt. Toen besloot ik ze niet meer te eten – zo simpel. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Maar inmiddels heb ik natuurlijk veel meer kennis en ervaring, niet alleen over dierenleed, maar ook voor de impact van de vleesindustrie op het milieu en de gezondheid. De besparing die één volwassene kan verwezenlijken door één week geen vlees te eten is ongelofelijk.”

Vegetarisch is dus verantwoord en hip. Wat is het it-food van 2018?
“Ik denk dat jackfruit in 2018 zijn opmars gaat maken als dé nieuwe vleesvervanger. Het is een vrucht met een bite en een stevige, vezelachtige structuur die wel wat wegheeft van vlees. Je kunt er te gekke dingen mee doen, bijvoorbeeld een vegetarische ‘pulled pork’ ervan maken.”

Kunnen we ook uit eten tijdens onze vleesvrije week?
“Nou en of. Lekker vegetarisch eten doe je natuurlijk niet alleen thuis. Daarom is De Vegetarische Restaurantweek ook onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees. De chefs van de deelnemende lunchrooms, cafés en restaurants willen je laten zien, proeven en ervaren hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. Of je nu regelmatig vegetarisch eet of net begint met een dagje minder vlees: je zult verrast worden. En niet alleen in de horeca, ook op de snelweg bij Deli2Go’s, in universiteitskantines en bedrijfsrestaurants kun je van 5 tot 11 maart vegetarisch eten. Echt heel Nederland doet mee!”

Heb je vast één snel en lekker vega-recept voor ons?
“Nu kan ik natuurlijk niet kiezen, maar deze falafelballetjes zijn heel leuk en makkelijk om te maken.”

Ingrediënten voor circa 12 falafelballetjes:
– 1 blik kikkererwten (400 gram)
– 1 ui, fijngesneden
– 2 teentjes knoflook, fijngeperst
– 1 eiwit
– 1 flinke hand peterselie, gehakt
– 1 theelepel komijnpoeder
– zout en peper

Bereidingswijze
– Doe alle ingrediënten in een keukenmachine (of hak ze met de hand) en meng tot een plakkerige massa
– Breng op smaak met zout en peper
– Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en leg bakpapier op de bakplaat
– Rol balletjes met je handen en druk ze plat op de bakplaat
– Bak ze falafel in de oven in circa 30 minuten goudbruin en knapperig van buiten. Vergeet ze niet halverwege voorzichtig te draaien.

Variatietips:
Meng pittige kruiden door de falafel, voeg wat sesampasta toe of maal geroosterde wortel of pompoen door het beslag.

Meedoen of meer weten? Schrijf je vóór 23 februari in op weekzondervlees.nl

Tekst: Saar Langkamp | Beeld: Julia Pelealu

Laatste nieuws