Je kan een gezwollen vulva hebben en dit is wat je er aan zou kunnen doen

Je kan een gezwollen vulva hebben en dit is wat je er aan zou kunnen doen

De woorden 'gezwollen vagina' zijn nou niet bepaald fijn om te horen, maar af en toe kan het voorkomen dat je er zelf mee te maken krijgt. Geen paniek. Er zijn verschillende redenen waarom het kan gebeuren

Boosdoener

Lees ook: Een penis kan wél te groot zijn voor je vajayjay en dit is wat je er aan kunt doen

Een gezwollen vagina kan worden veroorzaakt door een heleboel verschillende dingen. Het is niet altijd een one-size-fits-all probleem. Maar, de meeste oorzaken zijn vrij goedaardig. Volgens dr. Mark Ellerkmann en dr. Adeeti Gupta, gynaecologen van GYN Care in New York, is irritatie door inlegkruisjes, ondergoed dat niet goed ademt tot aan toiletpapier vaak de boosdoener. 

Maar, het kan ook opzwellen na een trauma of verwonding, een infectie en zelfs door hevige sex (hoewel een vrijpartij vaak hevig is, merkt dr. Gupta op). Het is dus belangrijk om tot de bodem uit te zoeken wat de zwelling veroorzaakt.  

No worries

Waarschijnlijk hoef je je nergens zorgen om te maken (zelfs een vaginale infectie is vaak makkelijk te behandelen), maar is het wél beter om het zekere voor het onzekere te nemen. "Ik stel voor om je huisarts of gynaecoloog te raadplegen en het even te laten checken", adviseert dr. Gupta. Ook dr. Ellerkmann is het hiermee eens. "Alles wat niet 'normaal' is, een bepaalde geur, pijn, zwelling of afscheiding, kun je beter even laten checken door je huisarts." 

Bron: Glamour US | Beeld: iStock