Lekker lezen op het strand, dit zijn de favorieten van de redactieleden

6x heerlijk leesvoer.

Team Marie Claire duikt deze zomer kopje onder in een stapel boeken. Dit zijn hun vakantietips:

Hoofdredacteur Annelies

Boek: Stad vol ballonnen door Femke van der Laan

“Mijn leestip is misschien niet het vrolijke boek dat je meteen zou bedenken voor de zomer. Het is Stad vol ballonnen, een jaar van rouw van Femke van der Laan. Een bundel korte columns die ze schreef over het verlies van haar man en onze burgemeester. Ze zijn zo puur, helder en open geschreven dat ze je laten lachen en huilen tegelijk. Een diepe buiging voor deze sterke vrouw die de keiharde realiteit van het verlies van een dierbare en wat dat teweegbrengt feilloos weet op te schrijven. Mooi om na een aantal verhalen over verdriet en verlies wat te mijmeren en bij de betrekkelijkheid van het leven stil te staan. Dat geeft je des te meer reden om het leven te vieren.”

Eindredacteur Louky Wagemans

Boek: Magneet door Lars Saabye Christensen

“Ik viel al bij de eerste aanblik voor het boek Magneet van Lars Saabye Christensen: een heerlijk dikke pil van 792 pagina’s. De auteur kende ik niet, maar op de eerste pagina las ik dat Christensen een van de populairste schrijvers van Noorwegen is. En aangezien mijn liefde voor die andere grote Noorse schrijver (Knausgard) heel groot is, zou dit vast ook wel goed zitten. Toen ik vervolgens op de achterflap de volgende zin las: ‘Wanneer hij de dode hamster van zijn huisgenote Synne met zijn magneet weer tot leven probeert te wekken, leert hij de liefde kennen’, was ik definitief om. Dit kon niet anders dan een bizar verhaal zijn. En het is inderdaad een heerlijk absurd boek, over een heerlijk absurd persoon. En inderdaad is het geweldig goed geschreven.” 

Beautyredacteur Marjolein Vermeij

Boek: De wereld van Sofie door Jostein Gaarder

“Ik ben net begonnen in De wereld van Sofie van Jostein Gaarder, een roman waarin de geschiedenis van de filosofie op een heel leuke, verhalende en toegankelijke manier wordt beschreven. Als klein meisje heb ik het boek ooit gelezen. Omdat ik het zo interessant vond, koos ik filosofie als keuzevak op de middelbare school en ben ik later zelfs filosofie gaan studeren. Klinkt misschien niet als lekker strandvoer, maar geloof mij: dit boek leest echt lekker weg en je steekt er ook nog wat van op.”

Eindredacteur Emma Jongmans

Boek: De alchemist door Paulo Coelho

“Afgelopen najaar liep ik een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Tijdens deze voettocht van zo’n 250 kilometer las ik De alchemist van Paulo Coelho. Dat leek me een toepasselijk boek, ook omdat de hoofdpersoon Santiago heet. Hij is een Andalusische schaapsherder die een terugkerende droom heeft over een schat bij de piramiden in Egypte. Wanneer hij naar de schat op zoek gaat, komt hij onderweg een alchemist tegen van wie hij een belangrijke les leert: ‘Waar je hart is, is ook je schat.’ Een magisch verhaal over het volgen van je dromen, niet alleen de letterlijke, maar vooral ook de figuurlijke.” 

Online editor Maaike Oude Geerdink

Boek: My not so perfect life door Sophie Kinsella

“De Britse Sophie Kinsella is een van mijn favoriete auteurs voor op vakantie. Afgelopen zomer heb ik gebackpackt door Thailand en Indonesië. Tijdens het wachten op mijn vertraagde vlucht vanuit Krabi naar Jakarta, zag ik het boek My not so perfect life van Kinsella liggen. Ze schrijft heerlijke luchtige boeken, dus de Engelse versie leest ook makkelijk weg. Het gaat over een een meisje dat werkt voor een hip bureau in Londen. Ze doet alsof ze hét perfecte leven leidt en laat dat graag zien op Instagram. Als ze vervolgens ontslagen wordt, moet ze noodgedwongen terug naar het platteland waar ze vandaan komt. En daar duikt haar baas – wie anders – ‘plotseling’ ook op. De rode draad is het loslaten van perfectie, als je het mij vraagt een wijze les in dit tijdperk. En elke keer als ik het ergens zie liggen, denk ik weer terug aan de mooie reis die ik heb gemaakt.”

Managing editor Saar Langkamp

Boek: KAMERS ANTIKAMERS door Niña Weijers

“Ik mocht de nieuwe roman van Niña Weijers vast lezen. Volgens de achterflap is Kamers antikamers een verhaal over verzonnen en mogelijke levens, en de manieren waarop mensen elkaar vinden en verliezen. Klinkt wat vaag, maar Weijers schrijft zo belachelijk knap dat ik na de eerste twee bladzijden niet meer kon stoppen. Op de derde verdieping van een laatnegentiende-eeuws pand woont een vrouw, een schrijver. Ze is een roman aan het schrijven en duikt tegelijkertijd op als personage in het boek van haar beste vriendin M. Vervreemdend detail: M. die vertelt over het plot waar ze mee bezig is, waarin haar vriendin wel of niet blijft leven. Weijers’ tweede gaat over het schrijfproces, over herinneringen en over het leven; al die aspecten vlecht ze virtuoos in elkaar. Ongelooflijk, dacht ik toen ik het uit had: dit boek is geschreven zoals gedachten werken. Voor je het weet drijf je kilometers ver weg op je strandbedje.”

Beeld: Taylor Simpson

Laatste nieuws