Monogamie op de proef gesteld in nieuw televisieprogramma

In Free Love Paradise experimenteren acht koppels op een paradijselijk eiland met een open relatie, zo kondigt de zender donderdag aan.

Voel jij je het allerbest in een vaste één-op-één-relatie? Logisch en heel gezond, stelt psycholoog Sue Johnson, want monogamie is het nieuwe zwart.

Monogamie

Vraag jongvolwassenen hoe zij hun latere liefdesleven voor zich zien en 90 procent zegt dat ze ooit een partner willen vinden met wie ze de rest van hun leven samen blijven. Happily ever after. Het lijkt een schattig naïeve utopie om hiernaar te verlangen, helemaal als je kijkt naar het aantal langdurige verbintenissen dat schipbreuk lijdt. Het percentage van huwelijken dat in Nederland op de klippen loopt, stijgt nog steeds jaarlijks; inmiddels kruipt het langzaam naar 40 procent.

Proef op de som

Lees ook: Real life: een relatie door de ogen van de minnares

De mens is simpelweg niet gemaakt om zijn hele leven door te brengen met één en dezelfde partner, hoor je steeds vaker. De geldende mening wordt meer en meer dat monogamie een overblijfsel is uit een tijdperk waarin normen en waarden werden bepaald door religie, en uit een lang vervlogen tijd waarin men veel jonger stierf dan nu. Een leven lang met één partner is makkelijker vol te houden als dat leven stopt als je pas een jaar of vijftig bent. RTL neemt de proef op de som en komt met een variant op het succesprogramma Temptation Island. In Free Love Paradise experimenteren acht koppels op een paradijselijk eiland met een open relatie, zo kondigt de zender donderdag aan.

Open relatie

Deelnemers zijn mensen die eens een andere partner willen, zonder stiekem vreemd te gaan. Gedurende het experiment ontdekken de koppels hoe het voelt als hun partner dezelfde vrijheid krijgt. Aan het einde van het avontuur kunnen ze beslissen of ze monogaam blijven of een open relatie aangaan.

Mating for life

Lees ook: Onderzoek: hoe het komt dat mensen in een relatie soms op elkaar lijken

De Canadese Sue Johnson, professor klinische psychologie aan de universiteit van Ottawa en de Alliant-universiteit in San Diego stelt dat de mens wel degelijk gemaakt is om monogaam te zijn, en dat ze daar wetenschappelijk bewijs voor heeft. Jarenlang deed de auteur neurowetenschappelijk onderzoek naar menselijke emoties en haar bevindingen zijn dat een langdurige, monogame relatie niet alleen de weg naar puur geluk is, maar dat het net als de liefde die een ouder aan zijn kind geeft, een noodzaak is om te overleven. We hebben de vier krachtigste argumenten van Johnson voor waarom mating for life het nieuwe liefhebben is op een rij gezet. Daar lees je hier alles over. 

Bron: Panorama, Beeld: Getty

Laatste nieuws