O jee: courgetti minder gezond dan we dachten

En dat komt hierdoor.

Koolhydraten kun je beter vermijden en daarom kiezen we vaak voor lichtere alternatieven – zo leren we dat van het ene na het andere ‘wonderdieet’. Foodie-fähig is bijvoorbeeld courgetti in plaats van pasta, zoete aardappeltoast in plaats van geroosterd brood en een door midden gesneden avocado in plaats van een hamburgerbroodje. Je denkt dat je hartstikke gezond bezig bent, maar het tegendeel blijkt waar. Voedingsdeskundigen beweren zelfs dat je flink de mist in kunt gaan met de gezonde versie van je favoriete maal.

Snackwell effect

Dat vervangen leidt namelijk tot het zogeheten Snackwell-effect, aldus voedingsdeskundige Kathleen Keller van Penn State University. Dit houdt in dat als we weten dat we iets gezonds aan het eten zijn, we onszelf een veel grotere portie gunnen. “Mensen gaan compenseren”, zegt ze tegen The Atlantic. “We denken: ‘Ik heb gezonde noedels gemaakt, dus gooi ik er een extra schep saus bovenop’. En omdat groentepasta niet dezelfde smaak en textuur heeft als gewone pasta, wordt onze pasta craving bovendien niet vervuld. Daarom compenseren we met een extra keer opscheppen of met meer toppings, om onze behoeften tegemoet te komen.”

Eigenlijk is het logisch: als we onszelf wijsmaken dat we pasta eten maar ondertussen courgetti naar binnen werken, mist er uiteindelijk toch iets. En daardoor praat je jezelf aan dat je jezelf mag belonen met iets ‘extra’s’.

Wat te doen?

Stop met het doen alsof courgetti hetzelfde smaakt als pasta. Eet het omdat je zin hebt in courgette, niet omdat je het als vervanger van pasta ziet. En als je een keer trek hebt in spaghetti bolognese, dan eet je spaghetti bolognese. Zolang je maar geniet!

Science says: zo zit het met de vijfsecondenregel >

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws