Waarom je geen avocado’s meer moet eten

Hoe lekker je toast met guacamole ook vindt...

We eten ze op toast, doen ze door salades en smoothies en maken er guacamole van. Avocado’s, die veelzijdige vruchten barstensvol vitamines en gezonde vetten. Logisch dat we er en masse van willen genieten.

Maar dat moeten we dus niet meer doen. Want veertig procent van de wereldwijde avocado-productie vindt plaats in Mexico, waar de teelt voor ontbossing zorgt en de gebruikte pesticiden leides tot ziektes. “Als ze aan het sproeien zijn, moet ik continu niezen”, aldus Carmona. De 36-jarige moeder werkt in een winkel in Jujucato, een dorp in het hart van het Mexicaanse avocadogebied.

Salvador Sales werkt er als docent en zag de ademhalings- en maagproblemen van zijn studenten in de afgelopen vijftien jaar flink toenemen. Volgens hem komt dat door een chemische wolk die wordt veroorzaakt door de bestrijdingsmiddelen die over de avocado-plantages wordt gespoten.

Experts waarschuwen dat de chemische sproeistoffen in het grondwater belanden. Daarnaast zouden rivieren en meren worden vervuild. Op die manier wordt het risico op ziektes vergroot. Volgens milieu-expert Alberto Gomez Tagle hebben inwoners – die voor hun drinkwater afhankelijk zijn van het nabijgelegen meer – last van de gevolgen van de chemische stoffen. “Inwoners krijgen lever- en nierproblemen die ze niet hadden totdat de avocadogaarden uitbreidden en er allerlei pesticiden gingen gebruiken.”

In het gebied rond Jujucato en het Zirahuenmeer wordt 137.000 hectare grond in beslag genomen door avocado-boomgaarden, bevestigen officiële bronnen. De helft hiervan werd aangelegd op de plek van voormalige bossen, nadat de grond met dubieuze deals zou zijn opgekocht. En de ontbossing blijft toenemen, jaarlijks met 2,5 procent.

Waarom je nooit een banaan als ontbijt moet eten >

Bron: The Independent | Beeld: iStock

Laatste nieuws