23:00 Wist je dat..

Wist je dat.. Mogadishu een hele bijzondere theatervoorstelling is van de Utrechtse Spelen? De voorstelling vormt het internationale debuut van schrijfster (en lerares) Vivienne Franzmann, en heeft een klein beetje dezelfde unheimische feel als de film Jagten, waarin ook iemand onterecht van iets naars beschuldigd wordt.  De sfeer is street, het tempo jong, de taal stoer, de cast intrigerend. Gaat zeker zien - en spot meteen het nieuwste talent van de Nederlandse theaterwereld.

Waar gaat Mogadishu over? Twee pubers belanden in een vechtpartij op school. Een lerares probeert de boel te sussen, maar krijgt een duw. En daarna.. loopt de situatie volledig uit de hand. Mogadishu is een verhaal dat zo uit de krant van gisteren zou kunnen komen. Het is een theatervoorstelling over groepsdruk en individualisme, over het onvermogen om je te verplaatsen in de ander, over wat er gebeurt in een samenleving waarin basaal vertrouwen tussen mensen verdwijnt.

In Engeland kreeg de voorstelling lovende recensies. The Daily Telegraph gaf het stuk vijf sterren en noemde Mogadishu 'het toneelstuk van het jaar'. NRC gaf de theatervoorstelling vier sterren en de Volkskrant deelde drie sterren uit. Met o.m. Marie Louise Stheins, Bart Klever, Mike Libanon, Kenneth Herdigein, Carolien Spoor en Mandela Wee Wee. Regie: Matthias Mooij.

Van 20 februari tot en met 17 maart in de Stadschouwburg Utrecht. Kaarten en info? Kijk op stadsschouwburg-utrecht.nl