Woman of the week: onbevreesde piratenkoningin Sayyida al-Hurra

Sayyida al-Hurra was een onbevreesde piratenkoningin en was de baas over een deel van de Middellandse Zee.

De verzetsstrijder die durfde te rebelleren, de schrijver die mannen naar de kroon stak en de atlete die iedereen eruit liep. Ze hebben de wereld veranderd voor de vrouwen die na hen kwamen. Het boek Bygone badass broads viert hun verdiensten.  De komende weken zullen wij zes opmerkelijke, baanbrekende vrouwen uitlichtten waar je vroeger niks over hebt gelezen in je geschiedenisboeken. Vorige week schreven wij over Keizerin Xi Ling Shi, uitvindster van zijde, vandaag is het de beurt aan Sayyida al-Hurra.

Sayyida al-Hurra (1485-1561, Marokko): onbevreesde piratenkoningin
Sayyida al-Hurra heette eigenlijk Lalla Aicha bint Ali ibn Rashid al-Alami. Sayyida al-Hurra is meer een titel en betekent zoveel als ‘adellijke dame die vrij en onafhankelijk is’, of ‘soevereine vrouw die niet buigt voor een hogere autoriteit’. Sayyida groeide op in een welgesteld moslimgezin in Granada, dat in 1492 door de Spanjaarden werd verjaagd. Sayyida en haar familieleden vluchtten naar Marokko. Daar trouwde ze op haar zestiende met een dertig jaar oudere vriend van haar vader, die het tot gouverneur van de stad Tétouan had geschopt. Toen haar man in 1515 overleed, werd Sayyida ‘al-Hurra’, de koningin. Ze is de laatste vrouw in de geschiedenis van de islam die deze titel droeg.

“Sayyida was niet alleen een vorstin, maar ook een baas: zodra ze het voor het zeggen had, sloot ze een verbond met piratenleider Barbarossa”

Sayyida was niet alleen een vorstin, maar ook een baas: zodra ze het voor het zeggen had, sloot ze een verbond met piratenleider Barbarossa. Zijn vloot maakte de Middellandse Zee onveilig en Barbarossa maakte korte metten met schepen uit landen die moslims hadden verdreven. Zuid-Europa respecteerde Sayyida al snel als de koningin waarmee de Spanjaarden en Portugezen moesten onderhandelen om gevangen genomen landgenoten terug te krijgen. Met haar deel van de buit bouwde ze Tétouan verder uit en compenseerde ze vluchtelingen uit Spanje. Hierdoor groeide ze uit tot een buitengewoon populaire leider.

Twintig jaar lang was Sayyida de baas over het westelijke deel van de Middellandse Zee en van het meest losgeslagen piratenleger in de geschiedenis. In 1451 trouwde ze met de koning van Marokko, maar ze bleef daarna gewoon in Tétouan wonen en weigerde haar varende hobby op te geven of haar onafhankelijkheid in te leveren. Zo ging Sayyida al-Hurra de geschiedenis in als een van de belangrijkste en machtigste vrouwen in de geschiedenis van de westerse islam.

Lees ook: Woman of the week: Keizerin Xi Ling Shi

Tekst: Puck van de Heuvel l Beeld: Bygone Badass Broads

 

Laatste nieuws