Inspiring Woman: Karin Amatmoekrim

karinKarin Amatmoekrim (37) beschikt over een vlijmscherpe pen en een creatief brein waardoor haar vijf romans flink scoren. Ze schreef onder andere ‘Het gym’ (2011) en ‘De man van veel’ (2013), en werkt momenteel aan een toneelstuk en een filmscenario.

Personal

Welk levensmotto prijkt er op jouw muur?

Ik doe niet aan motto’s, maar je zou mijn manier van leven wel kunnen samenvatten in ‘work hard, play hard’.

Wanneer wist je: dit is wat ik moet doen? Schrijven is een noodzaak. Ik ben bang dat als ik er ooit mee zou stoppen, ik door zal draaien. Ik herschreef vroeger alles wat er om me heen gebeurde, maar dat was toen nog in mijn hoofd. Mijn eerste boek kwam meteen na mijn afstuderen uit, dus ik was er vroeg bij.

Dankzij wie/wat sta je waar je nu staat? Dankzij mijn moeder, die me altijd heeft gepusht om meer uit mezelf te halen. En vooral dankzij mezelf, omdat ik mezelf ook push om alles uit mezelf te halen.

Wat is de grootste les die je geleerd hebt gedurende je carrière tot nu toe? Volg je instinct. Er zijn veel mensen die iets van je willen, of iets in je denken te zien dat je niet bent. Uiteindelijk kent niemand me beter dan ik zelf.

Welke grote opoffering heb je moeten maken om zo ver te komen? Soms denk ik dat mijn gezin tekort komt, omdat het schrijven altijd voor gaat. Als ik een roman af moet schrijven, ben ik soms wekenlang afwezig. Ik doe mijn best om dat te compenseren met veel knuffels en lekker eten.

Welke kans(en) heb je zelf gecreëerd? Toen ik een idee voor een debuutroman had, wilde ik eerst weten of ik überhaupt kon schrijven. Ik heb zelf contact gezocht met een uitgeverij, en kreeg meteen een contract. Daarna is eigenlijk alles vanzelf gegaan. Misschien ook omdat ik op een bepaalde manier overtuigd ben van wat ik kan.

Wie is JOUW inspiring woman? Ik bewonder vrouwen die intelligentie en zachtaardigheid durven te combineren. Marja Pruis, redacteur bij de Groene Amsterdammer, is een voorbeeld vanwege de manier waarop zij schrijverschap en moederschap combineert, en en passant verschrikkelijk veel van literatuur weet.

Fashion & Style

Kun je jouw stijl omschrijven? Ik word weleens gezien als posh, vanwege mijn liefde voor mooi design. Maar er zit altijd een stoer randje aan mijn looks. Een beetje casual en sportief ook. Ik hou erg van Alexander Wang en Neil Barrett, maar ook van de zachte kwaliteit van Turnover. En ik vind zo’n beetje elke jurk die Victoria Beckham heeft ontworpen hartverscheurend mooi.

Heb je een stijlicoon? Wie is het en waarom? Ik vind dat Rihanna een geweldige stijl heeft. Misschien wat over the top, maar met een hoog tomboy-gehalte. Verder is ze heel eigen.

Wat is je must-have voor dit voorjaar? Voor de bruiloft van een vriendin heb ik een jurkje van Mary Katrantzou op het oog. Haar kleurrijke prints zijn echt adembenemend.

Wat is je beautyregime? Welke merken en welke producten gebruik je? Ik gebruik Estée Lauder als gezichtsverzorging, dag- en nachtcrème en tegenwoordig – ik ben geen 18 meer – ook een serum. Chanel is mijn favoriete merk qua make-up en parfum. Nagellak komt van de Hema en mascara altijd van Max Factor. Ik smeer m’n lichaam twee keer per dag na het douchen in met Nivea, zoals m’n moeder mij dat heeft geleerd.