Zo zie je hoe goed de kwaliteit van je kleding is

Zo zie je hoe goed de kwaliteit van je kleding is

Een lesje shopping.

Wil je voorkomen dat je iets koopt wat na drie weken de prullenbak in kan? Dankzij deze tips van nieuwssite BuzzFeed sla je de plank nooit meer mis.

1/ Houd de stof voor fel licht “Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de kwaliteit”, vertelt fashion blogger Debbie Roes.

2/ Doe de scrunch test Pak een stuk stof, knijp erin en houd het een paar seconden vast. Blijft de stof na het loslaten flink gekreukt? Dan zal het kledingstuk niet lang mooi blijven.

3/ Trek de stof voorzichtig uit elkaar De perfecte test om de kwaliteit van een jurk of rok te beoordelen. Trek voorzichtig aan het weefsel en laat het dan los. Behoudt de stof zijn vorm? Dan zit je goed.

4/ Vermijd zichtbare ritsen “Tenzij een zichtbare rits een designelement is, moeten deze met stof zijn bedekt”, zegt Roes. Zichtbare ritsen kunnen wijzen op een lage kwaliteit.

5/ Check de zoom van rokken en broeken De zoom hoort tussen de 2,5 en 5 centimeter breed te zijn. Dit extra stukje stof kan een lifesaver zijn als je je rok of broek langer wilt maken.

6/ Lees de materiaalvoorschriften Natuurlijke stoffen zoals zijde, katoen en wol blijven langer mooi dan synthetische materialen.

7/ Check of de naden aansluiten op het patroon van de stof Een matching patroon betekent dat er meer individuele stukken stof zijn gebruikt om de kleding te maken. Het kledingstuk is daardoor waarschijnlijk duurder, maar wel van betere kwaliteit.

8/ Controleer de naden op het naaiwerk “Kwalitatief naaiwerk is recht en heeft, met uitzondering van handgemaakte stukken, een hoog aantal steken per centimeter”, aldus Roes. Als je de naden strak trekt, moeten er geen gaten tussen de steken zichtbaar zijn.

9/ Kijk naar de kwaliteit van de knopen Volgens Roes moeten knoopsgaten strak gestikt zijn. Check of de knoop goed is vastgenaaid en kijk of er niet te veel draadjes uitsteken.

10/ Inspecteer de voering Bij jasjes van goede kwaliteit is het naaiwerk van de voering niet zichtbaar.

Mannen spenderen meer aan kleding dan vrouwen >>