Dit is wat we tot nu toe weten over de aanhouding van Jos B.

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanhouding van Jos B.

Tussen de 1500 tips die de politie afgelopen tijd binnenkreeg, zat ook de gouden tip die leidde tot de aanhouding van Jos B. (55). Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. De man werd zondag opgepakt in een veld op tientallen kilometers van Barcelona

Spoorloos

Afgelopen woensdag maakten politie en justitie na DNA-onderzoek bekend Jos B. als verdachte te zien, maar de man was sinds februari spoorloos. Sinds juni werd er al naar B. gezocht. "Jos wist heel goed dat hij werd gezocht. Hij is ook niet naar Nederland gegaan toen zijn moeder overleed en wist dat hij voor DNA-onderzoek naar Nederland moest komen'', zo vertelt Peter R. de Vries op NPO Radio 1. Hij houdt er rekening mee dat B. zich beroept op zijn zwijgrecht. Nicky verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp. "Op de bewuste avond was hij op 100 meter afstand. Ik kan me niet voorstellen dat hij nog met een verhaal komt dat dit kan ontzenuwen.''

Getuige

De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een getuige. Deze liet weten hem meerdere keren gezien en gesproken te hebben. "Hij zat in een tentje in het bos, vlakbij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen", aldus de getuige tegen De Telegraaf. "Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond.'' Hij wist op dat moment nog niet dat B. verdacht werd van betrokkenheid bij de dood van Verstappen.

Uitlevering

Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang het zal duren voordat Jos uitgeleverd zal worden naar Nederland. Hoofdofficier van Justitie Jan Eland gaat er vanuit dat dat snel zal zijn. “De focus ligt er nu op om de verdachte zo snel mogelijk in Nederland te krijgen. Maar hoe lang dat gaat duren, is niet bekend. En eindelijk antwoord te krijgen op de vraag die bij de familie van Nicky Verstappen al twintig jaar leeft: wat is er gebeurd die nacht op de Brunssummurheide?"  

De familie van de destijds 11-jarige Nicky was vanochtend niet bij de persconferentie aanwezig, zij zijn eerder geïnformeerd en lieten gisteravond in een statement weten 'heel erg opgelucht' te zijn.

 Lees ook: Nieuwe wending in vechtscheiding Brad en Angelina

Bron: NOS, RTL, De Telegraaf | Beeld: ANP