Zien: vrouw krijgt als eerste haar rijbewijs in Saudi-Arabië

Wat een historisch moment!

Saudi-Arabië staat niet bekend om zijn vrouwvriendelijke wetten, waar menig mensenrechtenorganisatie jaren kritiek op heeft gehad. Toch heeft er gisteren een historisch moment plaatsgevonden: tien vrouwen hebben als eerste een rijbewijs in ontvangst mogen nemen. Ruim vijftig jaar lang was het voor Saudi-Arabische vrouwen verboden om achter het stuur te zitten. Over drie weken wordt het verbod om te rijden officieel opgeheven en mogen ze daadwerkelijk op de weg touren.

Nieuwe wet

Er zijn tot nu toe vijf rijscholen voor vrouwen in het streng Islamtische land. Vrouwen van achttien jaar en ouder mogen nu hun rijbewijs halen. Koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed tekende vorig jaar al een wet die het nieuwe recht van vrouwen beschreef. Saudi-Arabië wil door middel van deze vernieuwde wet de drempel voor vrouwen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt verlagen.

Wat opvallend is, is dat er nog steeds vier vrouwen vastzitten die campagne voerden voor de opheffing van het rijverbod. Zij moeten nog steeds hun proces afwachten. Mensenrechtenorganisaties vragen koning Salman om hun vrijlating.

Viral

Een filmpje gaat nu viral van één van de gelukkige vrouwen die haar rijbewijs in ontvangst mocht nemen. Bekijk het fragment hieronder!

 

Lees ook In Bolivia en Rwanda is er meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen dan in Nederland

Bron: NOS l Beeld: ANP

Laatste nieuws