De carrièrelessen van Mascha Feoktistova

Mascha's Beautygloss en Vloggloss zijn een razend succes.

De carrièrelessen van Mascha Feoktistova

Mascha Feoktistova's (33) Beautygloss en Vloggloss zijn een razend succes. Maar hoe maak je met YouTube-video's een goedlopend bedrijf? Ze schreef er een boek over: 'Je doet het toch wel gratis?'.

Doe iets wat je écht leuk vindt

"Ik vond het interessant om te lezen over beauty, maar kon in Nederland geen website of YouTube-kanaal vinden waar ik echt geïnspireerd door raakte. Ik dacht: waarom doe ik het niet zelf? Dus begon ik in de zomervakantie van 2007, voordat mijn studie HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening begon, mijn Beautygloss blog en YouTube-kanaal. Ik zag het in eerste instantie niet als een business, mijn drijfveer was dat ik het zelf heel leuk vond en wilde delen met anderen. Mijn volgersaantal groeide vrij snel en na anderhalf jaar kreeg ik de vraag van een adverteerder of ze mochten betalen voor een samenwerking. Toen had ik pas door: hé, ik kan iets krijgen voor deze letterlijk uit de hand gelopen hobby. Na mijn studie ben ik fulltime aan de slag gegaan met mijn bedrijf."

Lees ook: Dit zijn de groene carrièrelessen van Lisa goes Vegan

Weet wat je waard bent

Veel zzp’ers vinden het lastig om te onderhandelen over geld. ‘O, het is maar een dagje werk’. Nee, daar gaat het niet om, het gaat om de waarde die je in de loop der jaren hebt opgebouwd: aan kennis, aan volgers, etc. Toen ik op een gegeven moment zelf bij opdrachtgevers aangaf dat ik ergens voor betaald wilde krijgen, schrokken sommigen daarvan. Vandaar ook de titel van mijn boek: Je doet het toch wel gratis?. In de Nederlandse influencersmarkt is een betaling vaak nog ongewoon, maar het is toch heel normaal dat je betaald wordt voor werkzaamheden? Mijn advies is dan ook: weet wat je waard bent en laat je door niemand misbruiken. En dat geldt niet alleen voor zzp’ers, maar ook als je in vaste dienst bent, want vrouwen verdienen over het algemeen nog steeds minder dan mannen.

Wees transparant over inkomsten

In mijn boek praat ik openlijk over de bedragen die er in deze wereld omgaan. Ik laat zien hoe mijn fee is opgebouwd. Ik doe dit, omdat ik hoop dat andere influencers hier wat van kunnen leren. En ik snap ook niet waarom er altijd zo mysterieus over geld wordt gedaan. Zo krijg ik vaak de vraag hoe ik het vind dat ik meer verdien dan mijn man. Dat is zó ouderwets! Blijkbaar hoort dat onbewust nog steeds niet, klopt dat niet met het rolverdelingsplaatje. Sommige mannen vinden het inderdaad niet prettig als ze minder verdienen dan hun vrouw, maar mijn man vind het helemaal prima. Bovendien helpt hij mij ook mee in het bedrijf; samen zijn we een winning team.

Benieuwd naar het hele interview? Je leest het in het maart nummer van Marie Claire.

Celebrity
  • Jessica van Zanten
  • BSR