Met deze tips haal je elke dag het beste uit je lokken

Happy met je natuurlijke haar toestand.

Met deze tips haal je elke dag het beste uit je lokken

Te dik, te dun, te krullend... Wat als je nou gewoon besluit oké te zijn met de natuurlijke toestand van je haar? Met deze tips van haarexperts haal je elke dag het beste uit je lokken.

Fijn haar

Floor Kleyne, haarstylist: "Fijn haar is haar dat een kleine diameter heeft. Het haartje heeft dus een kleine omtrek. Vaak is dit haar kwetsbaar en van nature glad. Dat je fijn haar hebt, wil niet zeggen dat je ook meteen dun haar hebt. Heeft men het over dun haar, dan gaat het over de dichtheid, over de hoeveelheid haar op het hoofd. Ik adviseer altijd te kijken naar de textuur van het haar. Kijk dus echt naar het haartje an sich, en niet zozeer naar de totale bos, om te bepalen wat jouw haar nodig heeft. Wassen doe je met een thickening shampoo, of een volumeshampoo. Een shampoo die je haar verdikt bestaat niet, maar eentje die je haar dikker laat aanvoelen wél. Vaak zit in dat soort producten minder olie, waardoor het haar minder verzwaard raakt. Vet haar ziet er nóg dunner uit, dus dat wil je voorkomen. Wil je het wassen een dagje uitstellen, gebruik dan een cleansing powder – overigens niet te verwarren met een volume powder dat je gebruikt wanneer je het haar lekker ruw wilt maken.

Een tip voor meer volume vanaf het moment dat je ’s ochtends opstaat: slaap met een hoge, opgedraaide knot met een scrunchie erin. Daarna kun je het haar lekker messy stylen met bijvoorbeeld een beach spray. Gebruik altijd zo min mogelijk product. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar door een overkill aan product plakt het haar aan elkaar en lijkt het juist minder in plaats van voller. En wanneer je niet gezegend bent met een volle bos haar op je hoofd, heb je juist ieder haartje nodig bij het stylen van je coupe. Less is more geldt ook bij het tegengaan van statisch haar, ook al is het misschien verleidelijk om er in die situatie iets in te smeren. Het beste wat je kunt doen is je statische haar zachtjes gladstrijken met behulp van de warmte van je hand."

Lees ook: Met deze 7 trucjes groeit je haar sneller

Onhandelbare krullen

Siko van Berkel, haarstylist en kapper: "Je hebt krul en je hebt krul. Maar wat alle typen krullen met elkaar gemeen hebben, is dat het haar korter lijkt dan dat het is, dat het sneller pluist en dat het heftiger reageert op vocht in de lucht. Wanneer ‘groepjes’ haar besluiten dezelfde beweging te maken, hetzelfde ritme te volgen, dan registreert het oog dat als een ‘krul’. En haartjes die afwijken van die groepjes haar, die noemen we ‘pluis’.

Ik ben groot voorstander van het zo min mogelijk wassen van je krullende lokken, om de doodsimpele reden dat krul bijna altijd vocht tekortkomt, en wassen helpt dan niet mee. Áls je het wast, gebruik dan altijd een speciale krullenshampoo. Deze is vaak lichtgewicht en stript het haar niet van de natuurlijke vetten. Zo’n shampoo zorgt voor hydratatie en daarmee voor een bouncy krul. Bepaalde zones van het haar worden sneller vettig, bijvoorbeeld rond de contouren van het gezicht of waar een kruin zit. In plaats van meteen je hele haar te wassen, kun je het haar ook nat maken en op die specifieke plekken wat conditioner aanbrengen. Zo houd je je haar schoon en fris, maar hoef je het niet onnodig vaak te wassen. Zelfde geldt wanneer je veel sport: was het haar zo min mogelijk en houd je coupe tussen de wasbeurten fris met lokaal wat conditioner."

Zwaar haar

Rick van het Meer, haarstylist en eigenaar van twee salons in Amsterdam: "Haar dat zwaar is, is vaak dikker haar dat komt in een volle bos. Het volume zit vooral onderop en bovenop het hoofd valt het haar snel plat, waardoor er dus een gebrek aan volume is. Wil je het haar vastzetten, dan blijft het vaak maar moeilijk in model zitten.

Ik ben van mening dat je je haar niet té vaak moet wassen, welk haartype je ook hebt. Vaker wassen heeft niet zo veel extra effect. Maar voor zwaar haar geldt: door het gewicht van het haar valt het snel plat op het hoofd en daardoor wordt het vaak ook iets sneller vet. Kies bij het wassen voor een volumeshampoo. Deze zijn volgens de verpakking vaak bedoeld voor fijn of dun haar, maar juist ook voor zwaar haar vind ik ze ideaal. Zo’n shampoo is er namelijk op gericht om het haar niet te verzwaren en om bouncyness te creëren, en dat is dus precies wat je nodig hebt als je haar van zichzelf al zwaar is. Let er ook bij de keuze voor een conditioner of masker op dat je niet té verzorgende producten gebruikt. Veel vrouwen houden van dat gevoel van superzachte, schone, verzorgde, lokken, maar dat gaat ten koste van het volume waar je naar op zoek bent. Ik weet dat niet iedere vrouw de tijd wil nemen om te föhnen, maar: föhnen helpt écht! Liefst zie ik dat je je hele haar droog föhnt, zodat je mooie, volumineuze, losse lokken krijgt. Maar als je daar geen tijd voor hebt, helpt het ook al om je haar kort droog te blazen.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de Marie Claire.

Beauty
  • Marjolein Vermeij
  • Jason Lloyd-Evans