Dít zijn die rode bultjes op je armen en benen

Bijna iedereen heeft er wel eens last van.

Dít zijn die rode bultjes op je armen en benen

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: rode bultjes op je armen of je benen. Vaak wordt er gezegd dat dit door het scheren komt, maar dit blijkt niet altijd zo te zijn.

Ophoping

De bultjes, ook wel Keratosis Pilaris genoemd, ontstaan door een te veel aan Keratine, een eiwit dat de huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Dermatoloog Jody Levine vertelt: "Als er te veel keratine wordt geproduceerd, ontstaat er een schilferig propje in je huid, die de haarfollikels blokkeren. Zo ontstaat een ruwe en hobbelige huid."  De bultjes komen voor op de armen, benen, rug en wangen en in de meeste gevallen bij vrouwen.

Lees ook: Deze 10 dingen kunnen de oorzaak zijn van je acne

Droge huid

Mensen met een droge huid hebben meer kans op deze bultjes. "Het beste is om een korte en lauwe douche te nemen, en je moet de huid niet te vaak exfoliëren," aldus dokter Levine.

Er is helaas geen echt geneesmiddel voor Keratosis Pilaris, maar er zijn wel verschillende huidverzorgingsproducten op de markt die kunnen helpen. Volgens de dermatoloog zijn de volgende zuren goed tegen de bultjes: "Melkzuur, alpha-hydroxy zuur en salicylzuur." Dus let op deze ingrediënten bij het kopen van zalfjes.

Beauty
  • Grazia
  • iStock