Zo werk je 'productief' vanuit huis mét kinderen

Niet altijd even makkelijk.

Zo werk je 'productief' vanuit huis mét kinderen

Met heel het gezin thuis zitten én ook nog werken, is een lastige opgave. Om je wat op weg te helpen, hebben we een paar tips voor je geselecteerd die misschien goed van pas kunnen komen.

Ervaringen

Thuiswerken lukt bij de één beter dan bij de ander. "Ik zit met een 2-jarige en de andere is 3,5 jaar. Thuiswerken is niet echt te doen. Er is altijd wel wat en bellen is bijna onmogelijk. Tot zover mijn ervaring", zegt Karlijn, moeder van twee.

"Bij mij gaat het wel prima eigenlijk. Ik heb een 1-jarige die nog veel slaapt. De tijden dat zij in bed ligt, doe ik alle telefoontjes en daar omheen vermaakt zij zichzelf goed, waardoor ik gewoon met mijn werk bezig kan zijn", vertelt Sharon.

Lees ook: Met deze tips word je een pro in thuiswerken

Tips

1. Maak goede afspraken met je partner
Heeft één van jullie een belangrijke deadline op een bepaald tijdstip? Geef dit aan en vraag waar nodig of de ander misschien even iets met de kinderen kan doen. Veel gezinnen werken thuis ook in shifts, niet ideaal voor het werk, maar zo ben je voor een paar uur productief.

2. Maak gebruik van je tijd tijdens naptime
Als je kinderen nog steeds een dutje doen, maak hier dan gebruik van. Dit betekent vaak dat je minimaal een uur hebt om je ergens anders op te focussen. Maak alvast een planning, zodat je direct kunt beginnen.

Als je kinderen hier te oud voor zijn, probeer er dan voor te zorgen dat ze elke dag op hetzelfde moment een tijdje 'rustig kunnen spelen'. Denk aan een speciale doos met speelgoed, kleurboeken et cetera. Alleen voor dit uur mogen ze met dit 'speciale' speelgoed spelen. Dit houdt het fris en interessant.

3. Creëer een knutseldoos
Een knutseldoos kan ervoor zorgen dat ze even ergens anders op gefocust zijn, namelijk hun eigen (kunst)werk.

4. Buiten spelen mag, alleen niet in een grote groep
Volgens het RIVM mogen kinderen buiten spelen, maar wel alleen in kleine gezelschappen. Maak hier goede afspraken over.

5. Vind een dagstructuur
De situatie is voor iedereen wennen, ook voor je kind(eren). Probeer dit uit te leggen en probeer ook een dagstructuur te vinden. Wissel af met leermomenten, rustperiodes en beweging.

6. Neem af en toe een moment voor jezelf
Het zijn gekke tijden, waar iedereen écht op elkaars lip zit in huis. Gun elkaar zo nu en dan een rustmoment. En als je het echt niet meer trekt, ga een rondje wandelen, volg een online yogalesje of iets anders waardoor je weer iets rustiger wordt.

7. Besteed ook tijd met elkaar door
Tijdens het werk, schuif dan een stoel naast je neer of neem ze op schoot. Maar neem ook zeker de tijd om écht iets samen te doen. Van knutselen tot verstoppertje spelen. Zodat je kinderen, in deze rare en spannende tijd, later ook nog bijzondere herinneringen heeft om op terug te kijken.

Carriere
  • Money Crashers, Volkskrant
  • iStock