Een sollicitatiegesprek? Maak deze 5 fouten niet meer

Vermijd deze vijf dingen tijdens je job interview.

Een sollicitatiegesprek? Maak deze 5 fouten niet meer

Uitblinken tijdens een sollicitatiegesprek: dat is wat iedereen wil als-ie op zoek is naar een baan. Maar soms weet je niet zo goed wat je kunt verwachten en hoe jij je het best kunt voorbereiden. Kijk in elk geval naar deze top vijf, opgesteld door Kirstie Mackey van LifeSkills. Dit bedrijf deed onderzoek naar de meest voorkomende sollicitatiefouten en onthulde welke dingen we moeten vermijden tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Onvoldoende research

Zoek voordat je een sollicitatiegesprek hebt álles op over het bedrijf, maar ook over degene die je tegenover je krijgt. Je kunt dit waarschijnlijk opmaken uit het mailcontact dat je hebt gehad. Zorg dat je niets over het hoofd ziet en je alle vragen – niet alleen over jezelf, maar dus ook over bijvoorbeeld de visie van het bedrijf – kunt beantwoorden.

2. Uit de hoogte doen

Het is goed om jezelf van je beste kant te laten zien, maar je kunt ook te veel je best doen. Het resultaat? Het werkt averechts en gaat tegen je werken waardoor het arrogant kan overkomen op de interviewer.

3. Geen vragen stellen

Aan het einde van ieder sollicitatiegesprek krijg je de vraag: heb jij nog vragen voor ons? Als je deze antwoordt met 'nee' en er helemaal niets uit jou komt, kan dit een afknapper voor de interviewer zijn. Het kan namelijk overkomen alsof je niet geïnteresseerd bent in het bedrijf en jij je niet hebt verdiept in de vacature.

4. Geen klik met de interviewer

Doe je best om leuk over te komen op de interviewer en vraag bijvoorbeeld ook eens wat zijn of haar visie is van het bedrijf. 

5. Liegen over je skills en ervaringen

Je kunt tijdens je sollicitatiegesprek nog zo hard roepen dat je een pro bent in Photoshop, maar als blijkt dat je het helemaal niet onder de knie hebt – bijvoorbeeld als ze je referenties gaan checken – val je keihard door de mand. Ook als je wel wordt aangenomen, komen ze er op een moment achter en dat gaat hoe dan ook in je tegendeel werken.

Carriere
  • The Independent
  • The Good Fight