8 Tips om weer ‘gezond’ aan het werk te gaan

You're welcome.

De vakantie is voorbij en je moet weer aan het werk. Hét moment om gezonde gewoontes op te nemen in je werkdag. Deze keer maak je namelijk niet de fout om lekkere trek of taken en werkzaamheden voorrang te geven boven je eigen welzijn. Met deze acht tips ga jij gezond weer aan het werk:

1. Houd gezonde snacks bij de hand

Lees ook: 10 Dingen waar je op moet letten als je voedingssupplementen koopt

Als je gezonde snacks als noten of groentechips in je werktas hebt, kun je daar naar grijpen op het moment dat de middagdip toeslaat. Je raakt dan niet in de verleiding om een snoepreep te halen, naar die collega met een snoeppot te lopen of je tegoed te doen aan de overgebleven koekjes van een vergadering.

2. Gezonde gewoontes achter de computer

De hele dag op een scherm staren is vermoeiend en zwaar voor je ogen, nek, rug en hoofd. Probeer steeds rechtop te zitten, regelmatig van houding te veranderen en zo nu en dan even te bewegen.

Las ook pauzes in na iedere taak en verwen je ogen met oogdruppels. Voor je ogen is het ook prettig als je beeldscherm minder fel is. Zet de beeldschermhelderheid dan ook lager.

3. Doe yoga tijdens de lunch break

Waarom zou je op een werkdag de hele dag op je stoel blijven zitten of dag in dag uit moeten staan? Daar krijg je alleen maar een stijf lichaam en rugklachten van. Maak van de lunchpauze een echte break door een yogaschool in de buurt op te zoeken die ’s middags yogalessen geeft. Zo ga je ook nog eens stress te lijf.

4. Powernap

Het klinkt misschien gek: slapen op je werk. Toch kan een kort middagslaapje je effectiviteit enorm doen toenemen. Die tien tot dertig minuten heb jij zó weer ingehaald, dus je leidinggevende zal er zeker mee akkoord gaan. Zeker als hem of haar het resultaat ervan kan laten zien. Nu alleen nog en rustig plekje vinden… Wist je dat er een speciale powernap bureaustoel bestaat?

5. Drink veel water

Leef jij op koffie of zwarte thee? Deze dranken onttrekken vocht aan je lijf. Drink daarom veel water op je werk. Daarmee zorg je ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft en voorkom je hoofdpijn. Vergeet je water te drinken? Koop een grappige waterfles.

6. Staar eens uit het raam

Als je op je werkplek een raam in de buurt hebt, staar dan regelmatig even naar buiten. Kijken naar iets eenvoudigs als een boom kan al stressverlagend werken. Bovendien is het goed voor je ogen om even op iets anders te focussen.

Zie je alleen gebouwen als je uit het raam kijkt of grenst er een drukke weg aan het gebouw waar je werkt? Overweeg dan een plant aan te schaffen en regelmatig je blik over de bladeren en/of bloemen te laten gaan.

7. Maak ruimte voor me-time

Wellicht heb je geen zin om op vaste tijden pauze te nemen of wil je je werk af hebben en werk je daarom door. Toch is het niet gezond om de hele dag aaneengesloten te werken. Zorg dus regelmatig voor me-time. Maak bijvoorbeeld een praatje met een collega, haal koffie of doe iets anders waar je blij van wordt.

8. Neem kleine pauzes

Als jij regelmatig een paar minuten per dag even stopt met je werk en je uitrekt of een paar keer diep in- en uitademt, zorg je voor een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Benut ook de momenten dat je even moet wachten, zoals bij het toilet, het koffieapparaat of tijdens het printen van een groot bestand.

Bron: Annemiek – Puur Figuur | Beeld: Sex and the City 

Laatste nieuws