In Bolivia en Rwanda is er meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen dan in Nederland

Stapje voor stapje...

In Bolivia en Rwanda is er meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen dan in Nederland

Vorig jaar stonden we nog als 16de op de lijst van landen waar vrouwen gelijk zijn aan mannen. Dit jaar kelderen we maar liefst zestien plaatsen naar beneden, namelijk naar plaats 32. Het World Economic Forum concludeert dat de ongelijkheid tussen de twee seksen in Nederland is toegenomen.

Financiële argumenten

Stonden we nog in 2006 op de twaalfde plaats, nu worden we ingehaald door landen als Bolivia, Rwanda en de Filippijnen. De daling naar de 32ste plek is teleurstellend vindt ook Esther de Jong van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. “Het rijke Nederland wordt nu ingehaald door een stuk minderbedeelde landen. Er zijn dus geen financiële argumenten voor onze lage score”, vertelt Esther aan het AD. 

Scandinavische landen

De vier Scandinavische landen staan op plek één tot vier. En aan die landen moeten we ook een voorbeeld nemen zegt Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid van de Erasmus Universiteit. “In Zweden zijn de arbeidscondities voor vrouwen beter. Er is onder meer veel ruimere kinderopvang en mannen krijgen langer ouderschapsverlof. Zo blijven meer vrouwen op de arbeidsmarkt”, aldus Volberba.

Genderkloof

Maar er is gelukkig niet alleen maar slecht nieuws voor Nederland op het gebied van gelijkheid tussen de seksen. Wereldwijd is de genderkloof nu gedicht met 68 procent, in Nederland is dit 74 procent. We're gonna get there, ook al doen we dat stapje voor stapje. 

Lees ook: Alle misverstanden die de wetenschap had over de vrouw

Bron: AD | Beeld:  Getty Images