Onthuld: werkt tandpasta nou wel of niet tegen puistjes?

Het belooft je pukkel uit te drogen, waardoor het sneller verdwijnt. Maar werkt dit wel echt?

tandpasta puistje

Puistjes kunnen pijnlijk en vervelend zijn. Enne, het popt ook altijd op het verkeerde moment op. Het liefst wil je er dan ook zo snel mogelijk van af zijn. Tandpasta zou dé hack hiervoor zijn, want het gerucht gaat dat het je puistjes uitdroogt waardoor ze sneller zouden verdwijnen. Maar werkt dit eigenlijk wel echt?

Ontstaan

Pukkels of puistjes ontstaan als je talgklieren te veel talg aanmaken. Je huidschilfertjes kunnen hieraan blijven plakken, maar ondertussen gaat de talgproductie lekker door. Hierdoor hoopt de boel zich alleen maar verder op, wat zich uitmondt in een gezellig rood bultje op je gezicht. Juist, een pukkel. Een pukkeltje hier en daar is echter niet hetzelfde als acne. Acne ontstaat door een bacterie of ontsteking van het deel van de huid waarin de talgklier zit.

Is tandpasta de oplossing?

Of tandpasta echt het wondermiddel is tegen puistjes, is onder andere onderzocht in een Indiase studie uit 2014. De onderzoekers namen vijftig pusmonsters van mensen met acne en stopten deze in een reageerbuisje. Vervolgens voegden ze hier één van vijf merken tandpasta aan toe, waaronder de welbekende Colgate en een aantal merken die we in Nederland niet kennen. En wat bleek? De tubes Colgate en Colgate extra white bleken erg goed in het doden van de bacteriën die acne veroorzaken. Eigenlijk is dit niet zo gek, als je kijkt naar het ingrediëntenlijstje van de beide tandpasta’s. Die bevatten namelijk reinigende stoffen, zoals bijtende soda en de desinfecterende stof triclosan.

Toch niet zo slim

Dat klinkt natuurlijk veelbelovend in de strijd tegen de puistjes, maar toch is een waarschuwing hier op zijn plaats. Hoewel tandpasta je puistjes dus daadwerkelijk snel uitdroogt, kan het ook je huid enorm doen uitdrogen. Na de reageerbuistest smeerden de Indiase onderzoekers de verschillende merken tandpasta op de huid van tien mensen met acne. Met alle gevolgen van dien… Vooral de tandpasta Colgate visible white zorgde voor veel jeuk bij de proefpersonen. Dat kwam waarschijnlijk door de stoffen die de tanden moeten bleken.

Niet altijd effectief

Daarnaast verdwijnt niet elk puistje als sneeuw voor de zon door tandpasta, blijkt uit het onderzoek. Pas als het puisje al een wit kopje had, droogde hij uit. Wanneer de onderzoekers een dot tandpasta op mee-eters en rode bultjes smeerden, werden deze eigenlijk alleen maar geïrriteerder en roder. Helaas, tandpasta is dus niet zo’n wondermiddel als maar al te vaak wordt beweerd.

Beauty
  • Dingen voor Vrouwen
  • iStock