Op afstand met collega’s meeten is met deze tips hartstikke leuk

Contact zoeken met collega’s in deze gekke tijden kan nog steeds.

De kans is groot dat corona je wellicht heel anders heeft laten nadenken over je werk. Misschien vind je het heerlijk om fulltime vanuit huis te werken of ben je er toch achter gekomen dat je je collega’s meer mist dan je dacht. Om je te blijven ontwikkelen tijdens de coronacrisis is het daarom zaak om eens te kijken naar je online contacten met collega’s. In dit artikel lees je er meer over.

Maak er wat leuks van

Lange gesprekken met collega’s, het volgen van cursussen en opleidingen, het ontmoeten van nieuwe mensen… corona hakt er flink in voor velen. Het is soms lastig om het échte contact met je collega’s of werkgever te onderhouden. Er af en toe even flink van balen mag zeker. Maar: wat je nog beter kunt doen, is je erbij neerleggen en er wat leuks van maken. Contact zoeken met collega’s in deze gekke tijden kan nog steeds, namelijk met behulp van online teambuilding en online bedrijfsuitjes!

Wat is online teambuilding precies?

Natuurlijk moeten we het toegeven dat elkaar in het echte leven zien soms net wat leuker is. Dat betekent echter niet dat we op dit moment niet voor iets kunnen gaan wat daar dicht in de buurt komt. Online teambuilding, zoals digitale activiteiten en zogeheten online zoomborrels, is hip. Het ene bedrijf na het andere komt met de meest leuke ideeën om teams te helpen met gezellige online uitjes. Je weet misschien wel hoe belangrijk teambuilding normaal al is – in tijden dat je elkaar ook nog eens in real life ziet. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het in deze tijden des te belangrijker is om verbonden te blijven.

Daarbij kan online teambuilding helpen; het connecten met elkaar zoals je bij normale teambuilding doet maar dan geheel online. En ja: dat is écht leuker dan het misschien klinkt. Borrelen vanaf achter je laptop met je collega’s op vrijdagmiddag is enorm gezellig! Er is echter nog meer dan dat; bij online teambuilding komt heel veel kijken. Wanneer je echt wilt dat een team samenkomt om de team spirit te verbeteren, is een borrel vaak niet voldoende. Gelukkig zijn er heel wat opties voor online teambuilding beschikbaar: van actieve uitjes tot echte hersenkrakers.

Dit is waarom je online moet afspreken met collega’s

Naast het feit dat online teambuilding dus een leuke manier kan zijn om elkaar zo nu en dan even te spreken, is er nog een aantal voordelen te vinden aan dit fenomeen. Zo kan het ook echt even helpen om je tijdens de donkere winterdagen minder alleen te voelen wanneer je regelmatig online afspreekt met je collega’s. Dit geldt met name voor de mensen die alleen wonen en die door corona minder mensen in het echte leven zien. Af en toe even bij elkaar achter de digitale deur kijken, kan voor niemand kwaad. Andere fijne voordelen van online meetings en virtuele teambuilding zijn onder andere:

  • Door regelmatig met elkaar online af te spreken tijdens én na werk leer je elkaar pas echt goed kennen. Daardoor kun je vaak beter samenwerken.
  • Het grote voordeel van teambuilding is dat je ook op een andere manier dan alleen zakelijk met elkaar om leert te gaan. Ook dat heeft weer een positieve invloed op je motivatie en productie.
  • Bellen is handig om elkaar even kort te spreken – elkaar daadwerkelijk zien is prettig om even echt de connectie te maken. Doen jullie daarbij ook nog een leuke teambuildingactiviteit dan kunnen werk en plezier eenvoudig gecombineerd worden.

Yin yoga tot online pub quizzes: dit kun je online doen

Waarschijnlijk ben je ook bij dit artikel terecht gekomen omdat je wilt weten wát je allemaal online kunt doen met je collega’s. Goed nieuws: juist door corona is de diversiteit in opties enorm! Zolang je beschikt over een tablet, laptop of smartphone met camera en een werkende internetverbinding ben jij klaar om onder andere de volgende activiteiten met collega’s op afstand te ondernemen:

  • Begin de dag samen met een yin yoga les. Zoek een leuke online les op die jullie samen op afstand kunnen volgen. Wedden dat je vervolgens vol energie aan je werkdag kunt beginnen?
  • Schuif de vrijdagmiddagborrel op naar de avond en volg samen een cocktailworkshop op afstand. Je kunt hele leuke borrelpakketten laten versturen waar diverse benodigdheden in zitten voor een succesvolle avond.
  • Verzin een pub quiz die je met je collega’s kunt doen via Zoom. Zorg dat er wat prijzen te winnen zijn en maak de quiz zo persoonlijk mogelijk. Vraag bijvoorbeeld vooraf om wat leuke quotes, lievelingsdingen van mensen en andere persoonlijke informatie voor een geslaagde activiteit.
  • Los samen een online escape room op. Binnen een bepaalde tijd kun je vanaf verschillende computers inloggen in een virtuele kamer. Jullie moeten op afstand samenwerken om zo snel mogelijk te ontsnappen.

Beeld: Emma Dau

Laatste nieuws