Interview Sherry Dyanne

Sherry Dyanne gaf ooit wiskundeles, maar gooide haar leven om en besloot jazz-zangeres te worden. Optreden in binnen- of buitenland? « Buitenland.

Lees ook

Sherry Dyanne gaf ooit wiskundeles, maar gooide haar leven om en besloot jazz-zangeres te worden. Vorige week presenteerde ze onder luid applaus haar debuutalbum Sing Me A Song in People’s Place in Amsterdam. Hoog tijd voor een kennismaking! Wij interviewden haar (aan de hand van 9 keuzemogelijkheden) over muziek, media en de naderende feestdagen.

Optreden in binnen- of buitenland?
« Buitenland. Het lijkt me heel fijn te kunnen werken in het buitenland, om vervolgens thuis te komen in een land – Nederland – waar niemand je kent. Ik zou heel graag naar de VS willen, daar liggen de roots van de muziek die ik maak. Of naar Azië. Met een vriend, Rory Ronde (gitarist, red.), heb ik het nummer Lift My Blues geschreven. Hij speelt vaak met Wouter Hamel in Azië. Hij vindt het daar te gek, dus daar wil ik ook zeker nog heen.»

Jazz of soul?
« Als het gaat om het gevoel en de ziel die je in de muziek kunt leggen zeg ik: soul. Als het gaat om mijn stem zeg ik jazz. Daar voel ik mij het meest comfortabel bij en in jazz kan ik ook het meest van mezelf geven. »

Een eigen nummer achter in de top 40, of een fantastische coverhit op nummer 1?
« Het maakt mij niet uit of het een eigen nummer of een cover is. Het gaat er puur om dat ik iets bij het nummer voel. Ik vind het soms best lastig eigen nummers te schrijven, ik zit nu in dat leerproces. Wie weet heeft mijn volgende album meer eigen nummers. »

Winston Gerschtanowitz of Renate Verbaan?
« Het zijn twee schatten van mensen, ik ken ze beiden evengoed. Ik kan dus niet kiezen. Het was in ieder geval een enorme eer om op de bruiloft op te treden. Het ligt voor de hand dat een familielid je vraagt voor een bruiloft, maar dat zij per se Sherry wilden, was extra speciaal. »

De Wereld Draait Door of Pauw & Witteman?
« Eigenlijk wil ik ze allebei. Als ik moest kiezen dan toch DWDD, want dat kijk ik bijna elke dag. Het past ook meer bij mij: het is losser, speelser en tegelijkertijd toch intelligent. Pauw & Witteman voelt serieuzer, maar staat zeker nog op mijn wensenlijst. Ze maken belangrijke onderwerpen heel toegankelijk, daar heb ik veel respect voor.

North Sea Jazz Festival of The Hague Jazz?
« The Hague Jazz is wat intiemer en North Sea Jazz Festival groter. Het liefst zou ik een combi doen van grote festivals en huiskamerconcerten. Ohja, ik moest kiezen. Dan toch North Sea Jazz Festival. Het liefst zou ik dan staan in de grote zaal, maar daar is het misschien nog iets te vroeg voor. Ik blijf in ieder geval dromen. »

Trijntje Oosterhuis of Candy Dulfer?
« Ze hebben alle twee een andere invloed op mijn carrière. Van Trijntje leer ik veel op vocaal vlak en Candy leert me een podiumbeest te zijn. Ze waren én zijn onmisbaar. En ik zou nog graag met Laura Jansen willen samenwerken, zij is echt the bomb. Haar werk is persoonlijk en ik bewonder haar teksten. Het is ook heel bijzonder hoe zij op het podium staat. Ze geeft je een warm gevoel. Alsof je bij haar in de woonkamer zit. »

Oud & nieuw of kerst?
« Kerst. Fijn met familie en vrienden samen. Lekker veel eten en tijd maken voor elkaar. Ik zat eens met kerst voor een optreden in Istanbul en dat was heel bijzonder. Ze kunnen daar ontzettend uitpakken. Waar wij een slinger ophangen, organiseren zij hele drive-in shows voor zichzelf, haha. Toch ben ik liever in Nederland met de mensen van wie ik houd. Ik heb wel goede voornemens: ik wil ik weer op balletles, dat deed ik vroeger en ik mis het heel erg.»

Cadeaus geven of krijgen?
« Geven, want ik word altijd blij van iemands reactie. Ik wil mensen gelukkig maken. Zo ben ik opgevoed. Op mijn verlanglijst staat nog wel het boek Discover Your Voice van Oren L. Brown. Ik wil meer over de anatomie van mijn stem leren.»

Sherry Dyanne staat ook in de rubriek Mijn Stijl in het januarinummer van Marie Claire (nu in de winkel!).

Credits foto’s: Caroline Sikken en Marieke Dijkhof

Laatste nieuws

Zie ook